Barion Pixel

Gyógyhatású termékek

A parajdi só hatása

A parajdi só gyógyhatásának kiaknázása

Na de most komolyan

Egyre több blog kezdődik azzal, hogy milyen felhasználása, előnyei, hatásai vannak általánosságban a parajdi sónak. Beszéltünk már a fürdősóktól kezdve a fűszersókészítésen keresztül, a medence sózásig rengeteg dologról. Ami a legfontosabb, mégis az egészségünk és annak megőrzése. Persze, fontos, hogy milyen sót viszünk be a szervezetünkbe, hogyan tudjuk ellazítani a testünket és az elménket, illetve hogy tudunk kellemes élményeket szerezni a partnerünknek, illetve családunknak és barátainknak is, de..

Mindig az a fránya „de”. Ezek a dolgok választhatók, kényelmi opciót, melyeket csak a saját belátásunk szerint elég kiélvezni, felhasználni. Az más dolog, amikor az egészségünk –jobb esetben- megőrzéséről, vagyis prevencióról szeretnénk gondoskodni, rosszabb esetben pedig a már meglévő betegségünk gyógyításával kapcsolatban gondolkodunk.

Akár akkut, akár hosszasan elnyúló betegségről beszélünk, érdemes a legjobb terápiás módszert, eszközt kiválasztani a kínálatból. Ennek a választásnak a megkönnyítését hivatott a mostani blog megkönnyíteni.

Lássunk egy kis összefoglalót

A parajdi só gyógyító hatását, 84 féle gyógyító ásványi anyagnak köszönheti. Ezzel a himalája sóval vetekedve, a természetben előforduló sók közül az egyik legtöbb ásványi anyaggal rendelkezik, ami rendkívül pozitív élettani hatásokat kölcsönöz.

A parajdi só párájának belégzése önmagában gyulladáscsökkentő, és a só megköti a szöveti nedveket a hörgőrendszerből, így felszabadítja a légutakat. Elősegíti továbbá a váladékozást, és a köpeteltávolítást.

Parajdi só gyógyító hatásai:

 • Tisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít a lerakódott váladék felszakításában
 • A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól
 • Kiválóan ápolja és védi a bőrt. Javasolt ekcémánál, mitesszeres és pattanásos bőr esetén. Vírus, baktériumölő hatása miatt remekül fertőtleníti a kezelt felületet.
 • Fontos az érzelmi és lélektani zavarok kezelésében
 • Megvéd a visszér, hajszálérrepedésektől
 • Fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben
 • Intenzív bőrradírozó hatása miatt nagyobb fokú vérbőség érhető el, melynek következtében az elhalt hámsejtek leválnak a bőr felszínéről
 • Meggátolja a túlzott izzadást
 • A köszvény és arthritis (izületi gyulladások) megelőzésében hatékony
 • Megakadályozza a túlzott nyáltermelődést
 • Csonterősítő hatású
 • Segít csökkenteni az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit
 • Nyelvünkre helyezve a parajdi sót, a száraz köhögést csökkenti
 • Tisztít, fertőtlenít, és vízlágyító hatása is van
 • A bőrgombát megszünteti, a pattanásokat leszárítja
 • Gyógyiszap tartalma miatt feszesíti a bőrt.

A só mind kémiai, mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású.
A sókristályok életfontosságú negatív ionokat adnak le a szoba levegőjének. A túltengésben lévő pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai és lelki kimerültségünkért.

A belélegzett negatív töltésű ionok kedvezően hatnak egészségünkre, és erősítik teljesítőképességünket, a test összes funkciójára pozitív hatással vannak. A negatív töltésű ionok lelkileg támogatják idegi erőinket és általános közérzetünket, például a stressz, a gondok, a félelmek és a depresszió esetében.

Na de miről is van szó pontosabban…

Értem én, hogy sokaknak ez elég száraz, tényszerű felsorolás volt. Sajnos ilyen szép katonásan felsorolt, tételes listában össze kell néha szedni a dolgok pro és kontra érveit, hogy jól dönthessünk vele kapcsolatban. Nem lehet panasz, elég hosszú pozitív listával készültem a jótékony hatásairól. Ezzel már szerintem az „egy próbát megér” kategóriába sorolhatja a parajdi sót. A felhasználása és a jótékony hatásainak kiaknázása több módon is elérhető számunkra. Nézzünk viszont kicsit a rébuszok mögé…

Mint tudjuk a bőr, a szervezet első védelmi vonala. Segít megakadályozni a fertőzések, szennyeződések bejutását a szervezetünkbe. Emiatt pont kicsit könnyebb utat kell találni a megfelelő sóbevitelre. (Teszem hozzá a sófürdő még mindig az egyik legistenibb dolog a világon.) A könnyebb utak egyike, ha étkezésnél egyszerűen megfűszerezzük a kajánkat és megesszük.

Azonnal az emésztőrendszerünkbe kerül és egy- két kitérő után máris a véráramba kerül, ami a megfelelő felhasználási helyére szállítja a benne található ásványi anyagokat. A második út, ami az inhalációs terápia, nem feltétlen a sejtszintű működésben játszik szerepet, hanem a megfelelő légúti funkciók ellátásában, illetve helyreállításában. Nyilván érdemes még szót ejteni, hogy milyen terpáiás hatása van a hideg, illetve meleg borogatásnak, sérüléseknél, betegségeknél, de ez legyen a következő bekezdések gondja már.

Mit, mire, mikor, hogyan?!

Sokat gondolkodtam mi szerint kéne haladni ebben a témában, de a legjobbnak azt láttam, ha tartom az eredeti sorrendet, miszerint: mit használunk a bőrünkre, mit fogyasztunk el, mit tudunk koncentráltan légúton keresztül bevinni a szervezetünkbe.

A termékeink között megtalálhatók a legalapabb dolgoktól kezdve a vizuális élményt nyújtó termékekig szinte minden. De mindenféle kalandozás nélkül nézzük mit érdemes használni a bőrünkre.

Megóv, véd, életben tart. Nem kis feladat ez a mindennapi életben előforduló veszélyeknek kitéve. Ezt a védelmet valamilyen szinten meg tudjuk köszönni a bőrünknek. 

Hogyan ápoljuk a bőrünket

Sófürdővel, relaxfürdővel rengeteg szennyeződéstől megszabadíthatjuk magunkat. A nagyobb koncentrációjú fürdők nem csak a bőrre, de az izomra, ízületekre, csontvelőre is jótékony hatással vannak. Nem utolsó sorban pedig eszméletlen kellemes élményt kapunk egy hosszú nap végén.

A fürdősók szinte mindegyike hasznos illóolajokat  tartalmaz. Így például egy kis esti relaxhoz kellemes levendulás fürdősó segíthet kikapcsolni az elménket. A mentás segít kicsit helyre tenni a légutak felszabadítását, megtisztítását. A gyógynövényes és kénes-jódos a bőrproblémák kezelésében hasznos, legyen szó ekcémáról vagy pikkelysömörről. Az aloe-s pedig egyszerűen kényezteti a bőrt, visszaadva az eredeti tónusát és rugalmasságát.

Sószappanok azon felül, hogy szép narancssárgás, rózsaszínes árnyalatban tündökölnek vagy épp a szürke minden árnyalatát megtaláljuk benne, kimondottan hasznos a bőr revitalizálásában. Fertőtlenítő, méregtelenítő, tisztító és védő hatása mind páratlan. Aki ismeri, ismeri, aki nem, nekik újdonság. Nem lát minden nap az ember kőkemény szappant, ami nem olvad szét a fürdővízben. Érdemes kicsit utána járni, kipróbálni, biztos vagyok benne, hogy érezhető az újdonság hatása.

A natúr szappanokról már született egy külön blog is, de fontos nagyobb figyelmet szentelni neki, így akarva akaratlanul is úgy érzem meg kell említenem itt is. Sokféle natúr szappannal találkozhat az ember a boltokban, de lehet sokallja az árát, vagy nem tudja mit is jelent ez a kifejezés. A legegyszerűbb úgy elmagyarázni, hogy vegyszer- és adalékanyag nélküli tisztálkodószer, ami keménységéből adódóan sokkal lassabban fogy krémes, lágy testvéreinél és mindezt igazi olasz minőséggel fűszerezzük. Ha ez nem lenne elég, akkor természetesen többféle szappanunk is van, melyek rendelkeznek minden alaptulajdonsággal, csak épp levendulás, körömvirágos, rózsaszirmos vagy épp csiganyálas, esetleg szamártejes.

A fürdősók világa még a natúr szappanokénál is lehet szélesebb lett. Csilli-villi csomagolásban, üvegekben, rengeteg féle illatban, színben, megszámlálhatatlan aromával lehet kapni szinte bármelyik boltban. Ennek is az alapja a só. Jó alap nélkül mit sem ér az egész. Vegyszer nélkül, parajdi sóval, némi aromával… ez a jó recept és mi ezt adjuk. Ha eddig eljutottál a blogban, akkor külön nem kell leírni mire jó a levendula, menta, gyógynövény, kén-jód, aloe stb… Elég, ha annyit tudsz, nálunk ezt mind megtalálhatod.
Ami különlegesség, hogy valódi gyógynövényekkel készült fürdősókat is tartunk. Ezzel a termékkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények a jó és a nagyon jó között. Szerintem egyikkel se veszítünk sokat, ha kipróbáljuk.

Orron be, szájon ki

Eljutottunk végre eddig is. A személyes kedvencem, mivel saját tapasztalatokból nincs hiány. A légúti megbetegedések, megfázás, arc-, orr-, homloküreggyulladás, nátha, tokokgyulladás, tüdőgyulladás, köhögés, allergia, asztma mind beállnak a sorba, amik ellen viaskodunk szinte végeláthatatlan harcban. A jó hír, hogy ebben is jó társra találtunk.

Arra sajnos nem szabad számítani, hogy egyik napról a másikra megváltozik az életünk és minden újra szivárvány és napsütés lesz. Viszont a légúti megbetegedések kezelésében bizonyítottan hatásosak a sóterápiák.

A betegség mivoltától függően lehet 1 hét alatt is már javulás vagy 5-6 hét után egy makacs, idült betegség esetében. Én azt mondom, hogyha egy allergiás, vagy asztmás kisgyerek rohamai csak 10%-kal is gyengébbek, máris minden pénzt megér.

Itt sem szerettem volna csak a hasamra csapni és felsorolni mennyi mindennel tehetünk a megelőzés és gyógyulás elérése érdekében. Úgy gondoltam, hogy annak függvényében sorolom fel a termékeket, melyik mekkora koncentrációban segít bejuttatni a sópárát, sóionokat a szervezetünkbe. 

 • Sómécses és sólámpa.
  Kezdetnek az a termék, ami lehet nem a legnagyobb mennyiségű sókoncentrációt szolgáltatja a levegőben, viszont épp ezért a precencióban tökéletes megoldás. Azon felül, hogy imádják a gyerekek, felnőttek a különleges formájuk miatt, a mécses vagy izzó megvilágítása miatt egyedi jelzőfény tud lenni az éjszakában. Mindkét esetben a melegítés hatására felszabadulnak a sóionok és kellemes környezetet teremtenek, az elektromos zajt csökkentik és nyugodtabb alvást eredményeznek. Bárhova, bárkinek, bármilyen kortól. 
 • Párologtató sók
  Ebből is létezik parajdi és himalája sós is. Pofonegyszerű a használata, mivel csak bele kell dobni egy edénybe, tálba, engedni kis vizet rá és ki kell helyezni a szobába. Amennyiben szeretnénk még jobb hatást elérni, érdemes lehet radiátorra, konvektorra tenni, vagy kandallóra (bár ide óvatosan). A tálban lévő vízben mindig magas lesz a sótartalom, mivel a sórögökből kioldódva telített oldat képződik, ezáltal a párolgás is könnyebben végbe megy, garantálva az állandó só-ion utánpótlást a levegőben.
 • A sóinhalátor, az a termék, ami már gyógyászati célokra is kitűnően használható. Az inhalátorokat egyébként is fel szokták írni allergiás és asztmás betegségek esetén, ez az inhalátor sem különbözik sokban tőlük. A porcelán pipa belsejébe nagyobb méretű sódarabokat kell töltenünk, a betöltőnyílást lezárni és máris használhatjuk. Pofonegyszerű, hatásos és filléres költség az újratöltése is. Ezen felül a hörghurut, köhögés, nyálkaképződés esetén is kiválóan használható termék. 

A joker

Ezt a jelzőt nagyon ritkán használom. Nagyon ritkán és akkor sem mindig érzem teljesen jogosnak. Ebben az esetben nincsenek ilyen kételyeim. A sópárnáknak hagytam direkt egy egész kis bekezdést, mivel a személyes kedvencem. Ahogy már eddig is leírtam, maga a sószemcsék belégzése hihetetlen, hogy milyen előnyökkel jár, a sópárna anyaga lehetővé teszi ezt is. Az anyag pórusain keresztül egy szűrt sószemcsés levegő tud átáramlani, ezzel kölcsönözve minden, már említett hatást.

A különböző fajtái specifikusan is érdekesek. Az alaptulajdonságok mellett (amit a natúr sópárna ad), a mentás kellemes értágító hatásával a fejfájásra, megfázásra, migrénre tökéletes. A gyógynövényes és levendulás segíti a kellemes, pihentető alvást elérni.

De még itt sincs vége a sornak. Mivel a sópárnákat van lehetőségünk melegíteni és hűteni is, így borogatásként is jól funkcionál. Egy sportsérülés utáni zúzódás, ficam, rándulás következménye a megpattant erek miatti lágyszövetsérülés. Ennek következménye, hogy feldagad az adott ízület, (rosszabb esetben, ha izom is sérül, akkor az adott izomszakasz is) és feszítő érzést érzünk a vér és szövetközti folyadék felgyülemlése miatt. Ennek a jegelése, hűtése segít csillapítani ezt az érzést.

Vagy fog- illetve fogínygyulladásra is hasznos lehet a terület hűtése. A bakteriális fertőzés esetén a fog melegítése szokott némileg hatásosnak bizonyulni, amire szintén tökéletes megoldás a sópárna. A hűtése egyszerűen lezárt zacskóban hűtőben, míg melegítése 40-50 fokos sütőben ajánlott. Semmi bonyodalom.

Azért írtam ezeket, mert

Cégünk küldetése, hogy azon gyógyulni vágyó betegek kezelését segítsük Magyarországon, akik nem látogathatják rendszeresen a parajdi sóbányát. Legfőbb célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a parajdi só csodálatos hatásait, azokkal az emberekkel is, akik az egészségüket, szépségüket természetes módon kívánják megőrizni.
Nagyon sok volt, elég tömény. De pont ez volt cél. Elég ezt a blogot elmenteni, átolvasni és remélem sok kérdés megválaszolásra kerül, ami segíthet a gyógyulásban.

Bejegyzés megosztása


A weboldal használatához kérjük döntsön adatvédelmi hozzájárulásáról! Részletekért olvassa el az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Szükséges Analitika Marketing ELFOGADOM