Barion Pixel

Sóterápia otthon parajdi sóval

Sóterápia otthon parajdi sóval

Sóterápia otthon parajdi sóval

Az egészség 

Szerintem a világon a két legfontosabb, és egyben legértékesebb dolog is, az idő és az egészség. Ezek közül amiért tudunk tenni, az az egészségünk. Nyilván oda kell figyelni mindenre, főként manapság, amikor az összes élelmiszer, boltban kapható vegyszer, vírusok, járványok mind árthatnak az egészségünkre és kiderül, hogy amit eddig a számunkra hasznosnak tartottunk, mégsem annyira az.

Nem kell elhinni mindent maradéktalanul, amit a híradásokból vagy netán az interneten hallunk, olvasunk, de abban egyetértünk, hogy minél több információval rendelkezünk, annál jobb döntéseket tudunk hozni a saját és családjaink érdekében. 

De mi is az az egészség?

Amikor nem csupán az a lényeg, hogy betegség nélkül éljünk, de a mentális, lelki, szociális területen is kiegyensúlyozott életvitelt folytassunk. Akárhogy is nézzük, mindenre nem irathatunk fel gyógyszert, bogyókat, van amiért saját magunknak kell tenni… és nem is keveset. Az ember hajlamos kicsit elhanyagolni némely területét.

Lehet, hogy betegség messziről elkerül valakit, de a nem képes más emberekkel megfelelő kapcsolatot létesíteni, így az introveltság legmagasabb szintjét eléri. Lehet valaki a világ legextrovertáltabb embere, ha önértékelési zavarai vannak. Folytathatnám a sort, mert kétségtelenül elég hosszú lenne azon lista, melyben az összes permutációra példát írnék, na de nem is ezért vagyunk itt.

„Na de mit tehetek?”

A parajdi só egy jackpot, ha az egészségmegőrzésről beszélünk. Első körben meg kell említeni, hogy mindenféle adalékanyagtól mentes, a kitermelése kézi erővel történik, így negatív hatás nem írható a rovására. Alapból már azzal nyertünk, ha nem viszünk be vegyszert a testünkbe, de az előnyei még csak ezután jönnek. 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, ami elengedhetetlen a test megfelelő működéséhez.

A szervezet homeosztázisában játszott szerepe mellett a test gyógyulásában és regenerációjában is fontos szerepet vállal. Erről később még elég részletesen fogok írni, most elég az is, ha átlátjuk mivel is van dolgunk. Egy kimondottan hasznos termékkel. Vannak, akiknek nem okoz gondot elmenni 1-2 hétre Parajd környékére kikapcsolódni, meglátogatni a sóbányát és körbenézni a benne található kis városban.

Azért tegyük hozzá, hogy ez nem mindenkinek kézenfekvő, bármennyire is szükség lenne a parajdi só gyógyhatására. Előfordul, hogy egy jól szervezett nyaralás gyümölcse olyan szálloda, ahol megtapasztalhatjuk egy sóbarlang, vagy sóhomokozó által nyújtott előnyöket, de ez még mindig nem a mindennapi rutinba beépíthető tevékenység.

Mi abban segítünk, hogyan tudnánk ezt az előnyös, ámde költséges kezelést elhozni szinte mindenki otthonába, kimondottan elérhető áron a maximális hatással párosítva. Ennek egy külön megoldása, ha valaki rendelkezik otthon dézsával vagy medencével. Ebben az esetben elég könnyen kivitelezhető még a sófürdőzés is, ami a test regenerációját felgyorsítja, elősegíti és gyógyít is egyben.

A trendi igények között van a sófal építése otthonra vagy épp sóhomokozó kialakítása kisgyerekek számára. A sófal igazán exkluzív dolognak mondható, mivel nem csak a sóbarlang hatását hozza vissza kicsit, de fényterápiával is gyógyít, vagy épp csak kellemes pihenni egy ilyen helységben. Teljesen testre szabható, akár a formája, akár a színek, de még a sósziklák fajtája is.

„És a lényeg…  ?!”

Ez mind szép és jó, sőt érdekes is volt eddig, viszont miért is kezdődött ezzel a blog?! A válasz egyszerű: a só miatt. Miért is más egy ilyen sóterápia, vagy miért érdemes „különleges” sóval számolni, vagy hogy kell elképzelni ezt a sóterápia „dolgot”? A sót többféleképpen be tudjuk vinni a szervezetünkbe. Akár az étellel (aminél szintén nem mindegy milyen minőségű és összetételű sót használunk), akár bőrön keresztül vagy legzőrendszerünkön keresztül.

A gyulladáscsökkentő hatását már több száz, sőt ezer éve is felismerték. Emellett a vérzéscsillapításban is jelentős hatása van. A gyulladáscsökkentés jelentősége a légúti megbetegedéseknél igazán számottevő. A krónikus (mint például asztma, allergia) és az akkut (pl nyálkahártyagyulladás, vérzéscsillapítás) betegségeknél is látványos javulás érhető el a sóterápiával.

A szájon át, emésztéssel történő bevitelt, étkezést nem igazán kell körbeírni, egyszerűen csak érdemes a parajdi vagy himalája étkezési sót használni az olcsóbb vakítóan fehér helyett. Ezzel megadjuk az immunrendszerünknek azt a támogatást, amire szüksége van és megérdemli, hogy megóvjon minket a fertőzésektől.

Ami kicsit érdekesebb része a sóterápiának, az az inhalációs bevitel. Légzőrendszerünk két irányból is megközelíthető: az orrunkon és a szánkon keresztül. A levegőben lévő sószemcsék könnyedén bekerülnek a légutainkba, ezáltal kifejtve a gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatását és egyidőben gyorsítja a mikrocirkulációt is. A sóterápiás kabinokban is hasonló rendszer működik.

Ezeken a helyeken sóaeroszol kerül a levegőbe különböző módszerekkel. Pontosan ezt szeretnénk elérni otthon is. Erre a célra tökéletesen megfelel a párologtató só, sómécses, sólámpa, sópárna, sóhomokozó kialakítása vagy sófal építése.

A hatása mindnek ugyanazon az elven alapul. a levegő sótartalmának növelése a cél. A párologtató só pontosan ennyit is tud és tökéletes megoldás bármelyik otthonban. Némi víz és egy edény, amire szükség van a használatához. A sórögökből kioldódik a só, tömény sóoldatot kapunk, mint például a tengerek vize, majd a párolgás következtében növeljük a levegő sótartalmát, amit belélegzünk.

A sómécses és sólámpa elég közeli testvérek, mivel itt a sótömb megvilágítása, minimális hevítése segíti a párolgást. A hatékonysága mellett nyugtató, kellemes hatása mindenkinek segít kikapcsolódni egy hosszú nap után. A sópárna egy sokoldalú csoda. Azon felül, hogy rajta pihenve, a szövet átengedi a mikro sószemcséket, ami azonnal a légutainkba kerül, sokoldalú felhasználhatósága lenyűgöző. Többféle fajtája van, natúr, mentás, gyógynövényes és levendulás is nálunk.

Így mindenki kedvére választhat közülük annak függvényében, hogy szeretné kicsit még jobban tisztítani légutait a menta hatásával, nyugodtabb pihenés reményében a levendulásat választja vagy a gyógynövényes előnyeit szeretné élvezni. Ha még ez sem lenne elég, akkor melegíteni és hűteni is lehet, ezáltal a sérülések, zúzódások, ficam, véraláfutások, de még a fejfájás is csillapítható vele. Erre ki mondhatna „nem”-et?

„Nem is gondolnánk…”

Sokak egész életüket úgy élik le, hogy egy örök stigmatának vélik az inhaláló pipa, allergiás gyógyszerek, COPD okozta kellemetlenségek stb. mindennapi hatásait. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy egyik napról a másikra minden gyógyszert el lehet dobni és lehet élni a gondtalan életet, mintha a betegség sohasem létezett volna… Nem, sajnos nem.

Viszont ezen betegségek tüneteit, negatív élettani hatásait lehet csökkenteni, sőt mondhatni eredményesen kezelhetővé válnak. A betegség súlyosságától függően  több idő, nagyobb koncentráció szükséges az eredmény eléréséhez. Eleinte az ekcéma, nátha, megfázás könnyen kezelhető.  A krónikus betegségek, mint az allergia, asztma, torokgyulladás, ízületi gyulladások, tüdőgyulladás már hosszabb időt igényelnek, de meglepő módon hasznosnak bizonyultak a sóterápiás kezelések.

Igaz nem mondható betegségnek, vagyis pontosabban szenvedélybetegségnek igen, de a cigarettázás roncsoló hatását is képes csökkenteni, mérsékelni. Túl sok betegségnél lehetne megnézni a hatását, de biztos vagyok benne, hogy az 50 oldal után már mindenki unná a felsorolást, így inkább csak annyit mondok, hogy a légzőrendszer, keringési rendszer és a bőr is hálás lesz a kezelésért. A többi már csak rajtunk múlik.

„Vissza a kiinduláshoz?”

A blog elején említettem, hogy nem mindenki engedheti meg magának a sóbányalátogatást vagy a sóbarlangok atmoszférájának élvezetét. Ennek ellenére, ha csak egyszer is, de érdemes ellátogatni oda, ahonnan ez az egész kultusz, lavina elindult. Egy kellemes kirándulás és meghökkentő élmény tud lenni, a parajdi sóbányába tett látogatás. Akár a kis város, ami a bánya gyomrában található, akár az érzés, ami körülölel minket.

Aki viszont valami kellemes wellnesst tervez, annak én ajánlom, hogy olyan helyet nézzen, ahol egy kellemes vacsora után fél órát sóbarlangban eltöltve koronázza meg az estét. A gyógyszerekkel ellentétben még egy nagy előnye van, hogy nincs tiltva egy-két pohár bor sem.

„Ennyi lenne? „

A válasz igen. Van egy egyszerű dolog, mint a só, ami rengeteg betegségünk enyhítésére szolgál. Ez már nem spanyol viasz a 21. században. Mi csupán megmutatjuk mire jó, mit érdemes használni, miért hasznos, nem drága és nálunk mindent megtalál. Ilyen egyszerű? Igen.

Bejegyzés megosztása


A weboldal használatához kérjük döntsön adatvédelmi hozzájárulásáról! Részletekért olvassa el az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Szükséges Analitika Marketing ELFOGADOM