Barion Pixel

A parajdi só gyógyhatása: minden amit tudni érdemes

Sószoba parajdi sóból

A parajdi só gyógyhatása: minden amit tudni érdemes

Só. Egyetlen szó, amivel az ember nap, mint nap találkozik, vásárol, használja, ízesít vele, az élete része. Természetes dolog, amit mindenki ismer és tud róla mindent, hiszen „csak” só. Valóban ilyen egyszerű lenne ez a mindennapi dolog vagy előfordulhat, hogy a jéghegyekhez hasonlóan csak a csúcsát látjuk egy jóval mélyebb, jelentőségteljesebb és számunka annál hasznosabb dolognak?! Mégis miben rejlik a parajdi só gyógyhatása?

A kezdet…

Nézzük a só útjának kezdetét például. Honnan jön? Sóbányából. Valóban így van. De… Nem mindegy honnan, milyen minőségű, milyen összetételű sóról beszélünk.

Nem véletlenül lett híres a Parajdi sóvidék, mely az egyetlen, ami a nevét ásványkincséről kapta. Teljesen jogosan. Több 10 millió évre nyúlik vissza a keletkezése ennek a hatalmas földalatti Székely sóvidéknek. Nem csupán sóbánya, de komplett földalatti világ, kamrarendszer várja az oda látogatókat. A geológiai változások hatására az Erdélyi-medencében alakult ki a szomszédunkban egykor a szárazföldi beltenger. Ennek a süllyedése okozta a nagy mennyiségű só leülepedését. 

Szerencsére a mélybe található sótelep több, mint 16.000 km2 területen 250 méter átlagvastagsággal szinte kifogyhatatlan lelőhelyet biztosít az egyik leghíresebb, legkülönlegesebb és sokak számára minőséget jelentő parajdi sónak. A kitermelés, feldolgozás természetesen vegyszermentes és kézzel történik, ezzel megóvva a föld adta természetességet és valódi aromáját.

Mi miatt is különleges és méltó a nevére a parajdi só ? Avagy miből lesz a cserebogár?

A régi kémiaórák első óráin tanították meg nekünk a sónak (NaCl) a képletét. Muszáj tisztán látni, hogy ez a képlet csupán a hétköznapi életben ismert étkezési sónak a képlete. Valójában a sók, a savak és bázisok közömbösítésekor keletkeznek, a NaCl csak egy példa erre, de mindössze lábjegyzetként említem meg ezt a parajdi só világának kalandozásában.

De mint tudjuk, nincs olyan, hogy 100 %-os tisztaság, mint ahogy semmi sem fekete és fehér. Amiben viszont nagyban különbözik a gyönyörű hófehér bolti és a kicsit szürkés nagyobb szemcsés parajdi só az pontosan a NaCl mellett található anyagokban és azok arányában van. 

A mai világban elég nagy hangsúlyt kap a külső megjelenés. A szikrázóan fehér, tökéletes tisztaságúnak tűnő, boltban kapott termék láttán kicsit össze is csordul a szánkban a nyál. Sőt mi több, már el is képzeltük a gyönyörű lédús paradicsom egy karikáját a szendvicsünkön, melyet finomat meghintettünk egy csipet sóval. Szeretjük, sokan hozzá is szoktunk ahhoz az ízhez, amit ilyenkor kapunk. 

De ha ennek a paradicsomnak a következő, hasonlóan lédús, isteni illatú szeletét kis parajdi sóval hintjük meg, észrevesszük mi a különbség. Egy merőben más ízvilágot kapunk. Még kétszer átnézzük a paradicsomot is, hogy biztos ugyanabból vágtunk-e. Természetesen valakinek furcsább, valakinek pedig egy szerelem kezdete ez a pillanat. És hogy mi lehet ennek az oka:

 • egy megszokott ízvilágból kilépünk, mikor megkóstolunk valami újat, valami természeteset
 • rájövünk, hogy a megszokott lehet nem is olyan jó, mert érezni az utókezelések, csomósodásgátló anyagok ízét
 • a parajdi sóban 96-98% valóban NaCl, míg a konyhasóban ennek csak töredéke található meg
 • a vegyszerek helyett a maradék 2-4%-ban kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, réz található, melyet a szervezet normális működéséhez, biokémiai folyamatokhoz és a szervek megfelelő funkciójának elvégzéséhez elengedhetetlenek
 • a kitermelés kézi erővel történik, amely tény előnyeit nem is kell kifejteni

A parajdi só gyógyhatásai

A parajdi só gyógyhatását a 84 féle gyógyító ásványi anyagnak köszönheti. Ezzel a himalájai sóval vetekedve, a természetben előforduló sók közül az egyik legtöbb ásványi anyaggal rendelkezik, ami rendkívül pozitív élettani hatásokat kölcsönöz.

A parajdi só párájának belégzése önmagában gyulladáscsökkentő, és a só megköti a szöveti nedveket a hörgőrendszerből, így felszabadítja a légutakat. Elősegíti továbbá a váladékozást, és a köpeteltávolítást.Ezen felül is számtalan hatása áldás a szervezetünknek:

 • Tisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít a lerakódott váladék felszakításában
 • A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól
 • Kiválóan ápolja és védi a bőrt. Javasolt ekcémánál, mitesszeres és pattanásos bőr esetén. Vírus, baktériumölő hatása miatt remekül fertőtleníti a kezelt felületet.
 • Fontos az érzelmi és lélektani zavarok kezelésében
 • Megvéd a visszér, hajszálérrepedésektől
 • Fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben
 • Intenzív bőrradírozó hatása miatt nagyobb fokú vérbőség érhető el, melynek következtében az elhalt hámsejtek leválnak a bőr felszínéről
 • Meggátolja a túlzott izzadást
 • A köszvény és arthritis (izületi gyulladások) megelőzésében hatékony
 • Megakadályozza a túlzott nyáltermelődést
 • Csonterősítő hatású
 • Segít csökkenteni az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit
 • Nyelvünkre helyezve a parajdi sót, a száraz köhögést csökkenti
 • Tisztít, fertőtlenít, és vízlágyító hatása is van
 • A bőrgombát megszünteti, a pattanásokat leszárítja
 • Gyógyiszap tartalma miatt feszesíti a bőrt.

A só mind kémiai, mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású. 
A sókristályok életfontosságú negatív ionokat adnak le a szoba levegőjének. A túltengésben lévő pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai és lelki kimerültségünkért. A belélegzett negatív töltésű ionok kedvezően hatnak egészségünkre, és erősítik teljesítőképességünket, a test összes funkciójára pozitív hatással vannak. A negatív töltésű ionok lelkileg támogatják idegi erőinket és általános közérzetünket, például a stressz, a gondok, a félelmek és a depresszió esetében. A parajdi só gyógyhatása révén szervezetünk megkönnyebbül.

A számtalan jótékony hatása közül ki kell emelni hármat, ami a mindennapokban is elég sűrűn előforduló betegségek és azok tüneteik enyhítésében fontosak. Ezen felül a jelenlegi, járványokkal teli időszakban kiemelten fontos, fiatalok, idősek, egészségesek, betegek számára is:

Méregtelenítés a mindennapokban, a szervezet újraélesztése parajdi sóval

Nem csak különleges helyzetekben, hanem az egyszerű, vírus, járvány nélküli mindennapokban is szükséges a szervezet méregtelenítése. A testünk éjjel-nappal azon dolgozik, hogy ezt a feladatát is elvégezze automatikusan, de segíthetjük a munkáját némi odafigyeléssel. A szervezet számára káros anyagok kiszűrése. A méregtelenítésről, annak módjáról egy, már meglévő blogbejegyzésünkben olvashat:

A sófürdő, vagy csupán a lábáztatás sós vízben is kifejti jótékony hatását egészségünkre. Nem is beszélve az izmot, ízületeket érintő fájdalmak csökkentéséről. A nagyobb fajsúlyú vízben történő fürdő tehermentesíti a mozgásrendszerünk, segít megpihenni és csökkenti a gyulladásos panaszokat. Így a gyulladásos folyamatok által felszabadult káros anyagok mennyiségét is. A fürdéshez többféle fürdősó közül választhat a kínálatunkból. A lábáztatáshoz tökéletesen megfelelő a nagyobb kiszerelésben kapható dézsasó, mellyel jópár kényeztető, lazító kezelést is kiélvezhet. Vagy akár dézsafürdőt is feltölthet vele.

Immunrendszer, egészség és a parajdi só gyógyhatása…

Szorosan kapcsolódik a test méregtelenítéséhez az immunrendszer és működése. Ahogy azt tudjuk is, nem egy szervről beszélünk, hanem egy egész rendszerről, rengeteg folyamatról, feladatról és ezek kényes egyensúlyban tartásáról. Beszélhetünk itt a csecsemőmirigyről, lépről, csontvelőről, májról, nyirokcsomókról stb… Nem egyszerű átlátni az egész rendszert. 

Ha rendben van az egész test, akkor működik a védekezés is megfelelően. A sportolás, mozgás, betegségek megfelelő kezelése, a káros szenvedélyek elhagyása és természetesen a táplálkozás is sokban befolyásolja miként érvényesül a test védelme.

Azt már tudjuk mennyi káros anyagtól kímélhetjük szervezetünk, ha tiszta parajdi vagy himalája sót fogyasztunk a kezelt termékek helyett, de mi a helyzet a  többi összetevőjével? 

 • kalcium: a csontokba, sejtekbe való beépülésén felül a vese, hasnyálmirigy, szív működéséhez is elengedhetetlen
 • vas: oxigénkötés, sejtlégzés, vérképzés stb fő nyomeleme
 • magnézium: a kalcium ellen dolgozik, fenntartva a megfelelő egyensúlyt
 • réz: vas beépülését segíti elő
 • kálium: izomműködésben, vér pH értékének fenntartásában

Lehetne sorolni sokáig a parajdi sóban található nyomelemek jótékony hatását, de egy ilyen „egyszerű” termék meg tud lepni lehet bárkit.

Lélegezz!

Egy másik kardinális kérdés a légzőrendszerünk megóvása, gyógyítása, egészségünk visszanyerése. Rengeteg kellemetlen pillanatot okozhat a bedugult orr, allergia, asztma, hörghurut, tüdőgyulladás miatt fellépő tünetek, tünetegyüttesek jelenléte. Megnehezítik az alvást, pihenést, de még a napi rutin elvégzése is nehezünkre esik. 

Egy hosszú hét után, mikor már elegünk van a munkából, a hétköznapi hajtásból és kicsit megpihennénk. A parajdi só jótékony hatásai szinte véget nem érőek, de meg kell említeni a légzőrendszerre vonatkozó fontosabbakat.

 • a légút tisztítása az orrüregtől egészen a tüdőig
 • a letapadt nyák feloldása
 • a túlzott nyálkatermelés megkötése
 • asztma, allergia, megfázás esetén is hatásos

Többek között a mentás sópárna az egyik leghatásosabb megoldás ezen tünetekre. A  parajdi só jótékony gyógyhatása mellett a menta illóolaj csak tovább erősíti az élményt.

Összegzés

Nehéz dolog összefoglalni valójában mire jó, miért jó a parajdi só a szervezetnek. Sok esetben találkozunk csodákra képes szerekkel, hatalmas javulást azonnal ígérő módszerekkel, de a valóság az, hogy ahány szervezet, annyi hatás. A parajdi só gyógyhatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen egy természetből érkező, a szervezet számára jótékony hatású megoldás sok panaszra. 

Hogy biztosan hat-e, pontosan erre van-e szüksége, teljes bizonyossággal nem lehet előre megmondani, de egy biztos, semmiképp sem árt a testének és hálás lesz a szervezete, ha kipróbálja.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Bejegyzés megosztása


A weboldal használatához kérjük döntsön adatvédelmi hozzájárulásáról! Részletekért olvassa el az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Szükséges Analitika Marketing ELFOGADOM