Sószoba kialakítása otthonunkban – mit és hogyan csináljunk

A Parajdisókincsek segít a sószoba kialakítása során

Sószoba kialakítása otthonunkban – mit és hogyan csináljunk

Figyelem, figyelem: építsük fel szervezetünket sófalainkkal együtt! 

Folyamatosan rossz a közérzete, és problémája van az alvással? Kellemetlenül érzi magát, aminek nem tudja az okát, csak azt érzi, hogy a mindennapokra rányomja bélyegét negatív hangulata? A felírt gyógyszerek drágák és attól fáj a feje, hogy vajon milyen mellékhatás fogja felütni a fejét? A sófal, sószoba kialakítása ilyen esetekben nagyon ajánlott.

Ezektől mind megszabadulhat, mást nem is kell tennie, pusztán annyit, hogy kényelembe helyezi magát, hátradől és relaxál egy hatalmasat minden gondjától megszabadulva, és teljesen kikapcsolva, míg a sós és egészséges levegő elvégzi a dolgát – akár otthonában is. Nem hangzik rosszul, igaz?

Na de valójában miről is van szó?

Maga a téma elég izgalmas, főként azok számára, akik jártasak a wellness szolgálatatások terén. Akármennyire is beleívódott a köztudatba a só, sószobák, sóbarlangok jelentése, nem egy mindennapi dologról beszélünk. Nem minden egyes wellness szállodában találhatunk sókabint, ami csak imitálni képes a sóbarlangok nyújtotta élményt.

Először érdemes a sóbarlangokról olvasni kicsit (akár a mi blogbejegyzéseinkből is szemezgetni ebben a témában), utána a parajdi só jótékony hatásának rengeteg szegmense közül csak néhányat megismerni. Amihez nem fér kétség, hogy szinte mindenki számára jótékony a hatása, viszont a legexkluzívabb szállodákba nem mindenki költözne be, amíg a teste jobban nem érzi magát.

Itt csavarunk egyet a sztorin, amikor egy exkluzívnak mondható szolgáltatást beköltöztetünk az otthonába. Ezzel nem csak a gyógyulást, de a prevenciót is elősegítve bármikor, amikor épp van egy kis üres idő a sűrű napirendben.

De jöhet a lényeg… Hogy is kell elképzelni ezt az egészet? Vegyünk egy nagy sótömböt, mellé némi faanyagot, turbózzuk fel fényekkel és a végeredmény lenyűgöző. Valóban lenyűgöző. Nem csak amiatt, hogy a természetet beköltöztetjük a szobába, de ahogy a falakra felszerelt fenyőlécek és a közöttük megrekedő sótömbök, úgy akár a padlóra elkészített só homokozó plusz élményt nyúlt a kicsiknek is.

Emellett a fényekkel a számunkra legkellemesebb árnyalatokban, hangulatfényben élvezhetjük mindezt, miközben tisztítjuk szervezetünket. Azon túl, hogy egészséges, mérhetetlenül elegáns és impozáns kinézete lenyűgözi a családot, barátokat egyaránt. A különlegessége, hogy ahány fa, annyi szín, ahány elképzelés, annyi típus, sőt a parajdi és a himalája só vegyítése és a fények mind testreszabhatók az igényekhez.

Ha ez még nem lenne elég, a formája, elrendezése, kivitelezése teljesen egyedi, ezáltal hihetetlen nagy variabilitása miatt lehet a világon csak egyetlen létezik majd a megálmodott kompozícióból, az Öné.

A sófal, illetve a sószoba működéséről

Aki megtapasztalta a sófal és a sószoba jótékony hatását, garantáltan ezen megoldásokat választják majd egészségmegőrzés céljára. Mint tudjuk, a levegő elektromos töltéssel rendelkező részecskékből áll. Emellett a só mind kémiai, mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású.

A sókristályok életfontosságú negatív ionokat adnak le a szoba levegőjének, melyből mi, sószoba-felhasználók profitálhatunk. A túltengésben lévő pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai és lelki kimerültségünkért is.

A sótégla által leadott, belélegzett negatív töltésű ionok kedvezően hatnak egészségünkre, és erősítik teljesítőképességünket, a test összes funkciójára pozitívan hat. A negatív töltésű ionok lelkileg támogatják idegi erőinket és általános közérzetünket, például a stressz, a gondok, a félelmek és a depresszió esetében.

Sófalat a szobába? Sófal, sószoba építése!

Sokan lehet, hogy hüledezni fognak, de megoldható! A sótégla, a sófal, mint tudjuk szép eredményekkel javítja egyes légzőszervi problémákkal küzdő betegek közérzetét, egészségét. Ha nem szeretnénk sűrűn pénzt áldozni a sóbarlang-látogatásra, akár saját otthonunkba is beépíthetünk egy sófalat.

A speciális sótéglák nemcsak azért népszerűek, mert mindenféle szennyeződéstől mentesek, hanem azért is, mert kellemes, megnyugtató. Mind a parajdi sóból készült szürkés falak, mind pedig a rózsaszínes, narancsos színű világítós himalájai sóból készült sófalak ideálisak a belső terekbe. Egyszerű falat építhetünk belőlük, mely azonban hátulról megvilágítható, és a hő még növeli is az egészségjavító hatást.

A sófal, sószóba kialakítása tehát tulajdonképpen csak pénz és hely kérdése – sófal vagy sószoba, sókamra is készülhet otthonra, attól függően, hogyan tudjuk elhelyezni. Nem kell egész helyiség neki, akár le is választhatunk egy kis „kuckót” egyik szobából (akár gipszkartonnal, akár másmegoldással, lényeg, hogy ez tényleg pofonegyszerűen megoldható), és máris előállt a sókamra. Külön nem kell fűteni, mert odabenn megfelelően meleg lesz.

Ha van rá lehetőségünk, több sófalat is építhetünk, mivel minél több van, annál inkább javítja egészségünket. Arra is van lehetőség, hogy a meglévő falakat befedjük a speciális sótégla-sorral. Legideálisabb ezt a hálószobában megtenni. Alvás alatt a só remekül ki tudja fejteni hatását, így akinek kevés az ideje, annak számára is praktikus ezen megoldás.

Amire érdemes figyelni, hogy a tisztító sóskúra időtartama alatt nem érdemes elektronikus eszközöket használni, pl. tévét nézni, javasolt inkább egy jó kis könyv olvasása! Természetesen nem muszáj saját magunknak kiépíteni, bajlódni vele. Ebben is tudunk segíteni a Parajdisókincseknél

Sóhomokozó

A somhomokozók a gyermekek számára kialakított egészségesés szórakoztató megoldás. A gyerekek részére kialakított „sóhomokozó” egy speciálisan kialakított terem, vagy lehet a sószoba egy része, ahol a gyerekek játszva gyógyulhatnak, erősíthetik immunrendszerüket, fejleszthetik koncentrációs képességüket.

A gyerekek miközben az őrölt sóban játszadoznak, folyamatosan felkavarják az apró sószemcséket, mely a légutakba bekerülve kifejti jótékony hatását. A sóhomokozó parajdi kristálysóval van feltöltve és városi szennyeződésektől mentes, természetes környezetet imitál. Tiszta klímáját a parajdi só párája biztosítja, melyet a gyerekek észrevétlenül lélegeznek be. A somokozó kialakítható sókabinban, sószobában egyaránt.

Mobil sófal építése

Ha hely hiányában nincs lehetőség só kabin vagy só barlang kialakítására, gyakran ajánljuk a mobil sófalat, mely méreténél fogva (80x60x8cm) könnyen mozgatható és hatását tekintve teljes mértékben megegyezik a sókabin hatásaival. Az elmondottak miatt rendkívül praktikus és közkedvelt megoldás.

Vigyázzunk a sóra!

A sószoba kialaktása során a sófal elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne tervezzük olyan helyiségbe, amely nedvesedhet, mivel a pára hatására a sórészecskék feloldódnak.

A sótégla ára

A sótégla beszerzése nem olcsó: a sótégla ára 1000-3000 forint között van mérettől függően. Egy sófal négyzetmétere százezer forint is lehet, de ha nagyobb árkategóriásból rendelünk, akkor már világítást is kapunk hozzá. Légúti panaszokkal küzdőknek mindenesetre érdemes beruházniuk sószoba, de legalább a sófal kialakításába. Ha sok időt töltenek az otthoni környezetben, különösen sokat javulhat az egészségük!

Mire jó a sófal, sószoba kialakítása, kinek ajánljuk?

Csökkentik a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást és a szív megterhelését is. A sótéglák megvilágításából adódóan érvényesül a szín- és fényterápia. Gyógyító hatásán kívül a stresszoldásra, relaxációra illetve a jó közérzetre hat.

A sószoba kialakítása után a levegőben levő telített sóoldat, amely csak természetes anyagokat tartalmaz, képes a sóbarlangok klímájának mesterséges előállítására. Az oldat a helységben 70-80 %-os relatív páratartalmat hoz létre, megszünteti a szennyező anyagok jelenlétét.

A terápiás használat során kedvezően befolyásolhatjuk a következő betegségeket:

 • Asthma bronchiale
 • Krónikus hurutos orr-, torok és gégegyulladás
 • Krónikus és visszatérő arcüreg- és homloküreg-gyulladása
 • Orrpolip
 • Krónikus hörgőgyulladás
 • Hallójárat és középfülgyulladás
 • Krónikus tüdőgyulladás
  • Porártalom
 • Különböző típusú allergiák, túlérzékenység
 • Bőrbetegségek
 • Neurózis, kimerültség, stressz, csökkent ellenálló képesség
 • Különösen alkalmas bőr-és légúti megbetegedések kezelésére. A különböző sószobákban, sóbarlangokban végzett vizsgálatok hasonló sikerekről számolnak be: a köhögés, a szénanátha, alvási zavarok, allergiák, neurodermitis és más szervi betegségek rendkívül jól reagálnak egy többhetes sóbarlang kúrára.

Kiknek ajánljuk?

 • Sportolóknak, akik növelni szeretnék teljesítményüket
 • Akik dohányoznak, de szívesen tisztítanák tüdejüket
 • Akik erősítenék immunrendszerüket
 • Esetleg csak szeretne kis időre megszabadulni a városi rossz levegőtől, szmogtól
 • A Sóbarlangot használhatják  terhes anyák és a pacemakert viselők is
 • Ahogy mondtuk főleg jó azoknak, akik meg vannak fázva, asztmások, allergiások vagy bőrbetegségtől szenvednek

Használat

A kúrák kényelmes relaxációs székekben, megfelelően összeválogatott zene kíséretében történnek, mely segíti testi és lelki megnyugvásunkban, ellazulásunkban. A sószobát gyermekek, kismamák és bárki használhatja korára vonatkozó korlátozás nélkül. A kúra időtartamára körülbelül 45-50 percet javaslunk, a szoba hőmérséklete 20-22 C-on ideális.

Mit tehet, ha nem szeretne nekikezdeni egyedül egy ilyen munkának?

A Parajdisókincseknél segítünk a sófalhoz szükséges anyagok beszerzésében, szállításában és akár a teljes projekt kivitelezésében is. Ha van egy elképzelése, alapos átbeszélést követően megtervezzük és teljes kivitelezésről készítünk egy tervet, árajánlatot. Amikre szükség lesz:

 • legfontosabb a só (parajdi vagy himalája, mindkettőt beszerezzük)
 • faanyag 
 • igény esetén világítás (nagy mértékben feldobja a kész falat)
 • a jó munkaerő

Kalandvágyóknak

Ha valaki amellett dönt, hogy önmegvalósításba kezd, a legnagyobb gondot lehet a megfelelő anyagok beszerzése jelenti. A mostani helyzetben, amikor a szomszédunkban háború dúl, az üzemanyagárak az egekben vannak, hiánytermék szinte minden faáru, elég nagy feladat mindenből a megfelelő mennyiséget és minőséget beszerezni.

Ha minden nehézségen átverekedjük magunkat, akkor már „csak” a megvalósítás része marad hátra. Ha neki akarunk kezdeni az fel- és összeszerelésnek, elengedhetetlen a jó minőségű anyagok mellett azok védelme is.

Sószoba kialakítása: a folyamat

A sószoba kialakítása a beszerzéssel kezdődik, ahogy már említettem is. Ezután gondoskodnunk kell a fa és fém szerelvények megfelelő védelméről. A parajdi só amellett, hogy az egészségünkre csupa előnyös tulajdonsággal rendelkezik, a fa és fém szerkezeti elemek kezelés nélkül elkorrodálhatnak, elszíneződhetnek az állandó sós levegőben.

A korrózióvédelem és favédelem nem csak sószobáknál, de kül- és beltéren is egyaránt fontos más helységekben, viszont ebben az esetben kiemelt figyelmet kell neki fordítanunk.

A második lépés, mivel a tervezésen már rég túl vagyunk, a szerkezethez szükséges elemek méretrevágása és összeillesztése. Itt különös fontossággal bír a sószobából levett méretek pontossága. Elég sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha nem milliméter pontossággal szeretnénk dolgozni, hanem hagyunk némi dilatációs rést az elemek között a szabási egyenetlenségekből származó pontatlanságok kiküszöbölésére.

A harmadik lépés, hogy minden felszín, ami érintkezik a sóval és a levegővel megfelelő kezelést kapjon a sószobában.
Ezután a negyedik lépésben a megtervezett szerkezetet össze is állíthatjuk, majd a falra fogatjuk. Természetesen itt még csak a fa keretről beszélünk, amit ezután kell megtölteni a kiválasztott sótömbökkel.Ha sikerült mindent a helyére tenni, akkor az illeszkedéseket egy elegáns takaró léccel eltakarjuk és máris kész a sófalunk vagy sószobánk.

+1 A kihívásra vágyó emberek saját maguk szerelhetnek világítást is a megálmodott kompozícióba. Mondanom sem kell, hogy ez a kis plusz, megfelelő villamossági tudást igényel és ügyességi próbát is jelent. Ebben az esetben mindenképp érdemes szakember segítségét, vagy legalább véleményét kikérni!

Közösek a céljaink!

Lehet, hogy leírva ez kicsit soknak tűnik, vagy éppen bonyolult a tervezés, de bármelyik folyamatban, az anyagbeszerzéstől a megvalósításig kérheti a véleményünket, segítségünket. A lényeg a végeredmény, hogy Ön az otthonában gyógyulhasson és élvezhesse azt, amiről más csak álmodik.

Ha felkeltettük érdeklődését kérjen információt az alábbi elérhetőségeken:

Telefonszám: 06/70-333-8776

Email cím:info@parajdisokincsek.hu

Bejegyzés megosztása