Barion Pixel

Van különbség az egyes sófajták között?

Különböző só fajták

Van különbség az egyes sófajták között?

A só egy alapvető dolog a mindennapokban. Azt hinné az ember, hogy ilyen egyszerű dologról nem igazán lehet újat olvasni vagy hallani, de teszek egy próbát, hátha sikerül meglepni Téged is.

Milliónyi felhasználását ismerjük a fűszertől kezdve, a gyógyításban, gyomirtásban vagy akár a háborúkban is fel-felütötte a fejét. Mivel ebben a blogban nem szeretnék túl mélyen belemenni egyik részbe sem, így inkább egy laza, olvasmányos kis írást igyekszem kifaragni.

Ha valakit érdekel esetleg némi történelemmel, adatokkal, egy csipet kémiával, élettani hatásokkal megtűzdelt írás, annak a többi blogcikkünket szívből ajánlom.

Honnan jöttél, te só?

Az, hogy a só mikortól „létezik” nem tudjuk pontosan. Az emberi lét csak egy cseppnyi, a földtörténeti idő tengerében, így nehéz bármi biztosat mondani. A parajdi só legnagyobb kitermelő helye a székely területen található, a régi beltenger leülepedett részén. Nyilván erről már sokan hallottak a himalájai sóval kézen fogva.

Ez a beltenger és a földben található, leülepedett sóréteg nagyjából 20 millió éve képződött. Az emberi történelem ehhez képest nem is tűnik olyan soknak, nemde? Onnatól kezdve, hogy az ember értelmes lénnyé fejlődött és eszközhasználat után földművelésbe kezdett, már fontos szerepe van a sónak. ( Milyen szerencsések voltak, amikor még a természetben megtalálható sót használták, nem pedig a manapság boltban kaphatót… ).

Az ókori birodalmak korából már írásos feljegyzések is vannak arról, hogy milyen szerepet kapott náluk. A hús tartósításában vadászat után, vagy épp egyiptomiak, görögök, rómaiak a vallási szertartásaikban is hasznos eszköz volt. A háborús leigázás után egy haszontalannak minősülő város termőföldjét felekézni és besózni nem volt olyan ritka példa az ókorban.

Azért Karthágónál nem pont így történt a dolog, de egye-fene, jó példa. Ebből is látszik, hogy a gazdasági élet egyik mozgató ereje volt a só a szerteágazó felhasználási módja miatt. Amikor az ember történelmében elérünk arra az időszakra, amikor a gasztronómia is nagyobb hangsúlyt kap, már nem elég a közönséges só a repertoárban.

Innentől a parajdi sóbánya kitermelése, a himalájai só kinyerése és a különlegesebb fajták fellelése nagyobb hangsúlyt kap. A mai napra eljutottunk addig, hogy a fine dining étkezés egy ismert és megszokott dolognak számít és a sók néhány, vagy jónéhány fajtáját nem is ismerjük mi, hétköznapi emberek.

Ezért is érdekes dolog kicsit jobban beleásni magunkat ebbe a témába… de megígértem, hogy visszafogom magam. Az érdes dolgok közül próbálok szemezgetni. 

Egy, két, há’…

… négy, öt, hat és így tovább. Belegondolni is fura, hogy mennyi dolgot nem tudok én sem az ilyen hétköznapi dologról. Anno, amikor elkezdtem kicsit utána nézni, hogy mi is a helyzet a sók területén, néha nagyokat pislogtam.

Most pedig kicsit zavarban vagyok, mert azon gondolkodom épp, amikor ezeket a sorokat írom, hogy milyen szisztéma szerint is kéne rendezni őket. Nem azt mondom, hogy izzasztó dolog, de fejtörést azért okoz kicsit. 

A só, mint konyhasó, mind ismerjük. A legtöbben a bolti sót. ( Itt kell megemlíteni, hogy a konyhasó, a NaCl, a nátrium-ion és a klorid-ion… nem, megint elkalandoztam, erről már másik blogban írtam ☺). Na de visszakanyarodva… sajnálatos módon meg is áll a lista pár embernél ezzel az egy tétellel.

A kicsit jártasabbak már tudnak dolgokat a parajdi sóról, a himalája sóról. Viszont kevesen tudják, hogy milyen sokrétű a felhasználása. Ne aggódj, erre már kitérek itt, egy kicsit később. Ezen felül már tényleg kevesen ismerik a kóser sót, kősót, fekete himalája sót, Hawaii fekete sót, perzsa kék sót stb.

Tegye fel a kezét, aki mindről tudja mire való, mire használják, hol lehet beszerezni! Nem is kell, viszont segítek kicsit eligazodni közöttük. Az összes fajtára nem lenne idő és nem is szeretnélek nagyon untatni, csak meglepni, ami a célom lenne. 

Konyhasó

Sokan vásárolnak csak boltban, szép, aprószemcsés konyhasót. Erről érdemes tudni, hogy a természetben található elődje közel sem így néz ki. Sajnos elég sok módon finomítják, tisztítják és dúsítják vegyszerekkel (pl. csomósodásgátlóval).

Mindenkinek szíve joga a választás és a döntés afelől, hogy mivel főz, illetve mivel fűszerezi az ételeket, de ha azt nézzük milyen kis mennyiségre van szüksége egy embernek napi szinten (kb. 4 gramm) belőle, lehet érdemes kicsit drágábban egészséges sót keresni.

Himalája só

A himalája só és a parajdi elég hasonlónak mondható, ha a benne lévő ásványi anyagokról beszélünk, illetve felhasználásában is közel állnak egymáshoz. A himalája só egyik legismertebb felhasználása nyilván az étkezési só formája és a dekoratív rózsaszín, narancssárgás sólámpák mivolta. A hatásait a parajdi sónál azért szemügyre fogom még venni. 

Parajdi só

Igen, erről tudok talán kicsit többet mesélni. A konyhai felhasználásra natúr formában vagy fűszersóként is tökéletes. „Sajnos” nem szemvakítóan fehér, de annál naturálisabb. A kitermelésében, feldolgozásában sem használnak vegyszereket. A szürkés színét a benne található iszap adja, ami az őstenger ülepedése alatt a sószemcsék közé ívódott.

Ettől nem lesz rossz minőségű, viszont étkezéshez I. osztályút kell keresni. A himalája só mellett, ebben is legalább 80-84 féle ásványi anyag található meg, ami hihetetlenül különlegessé teszi. Ezáltal az étkezésben, általános egészségmegőrzésben, lazításban, bőrápolásban, légúti megbetegedések gyógyításában, ízületi problémák orvoslásában,  fényterápiában, nyugodt pihenésben is hatékony megoldásnak bizonyult.

Személyes megjegyzés csak, de a modern orvostudomány mellett -mindazonáltal, hogy mérhetetlen tiszteletet érdemel minden egészségügyi dolgozó és természetesen orvos is-, ha van egy ilyen jolly joker termék, ami a gyógyszerek árának töredéke és természetes, akkor nem árthat kiegészíteni a felírt gyógyszeres kúrát természetes eszközökkel is.

Elfogultságomból adódóan és remélhetőleg az érdeklődés szikrájának kipattintása okán később segítek kicsit eligazodni ebben még. De most tovább…

Himalájai fekete só

A himalájai fekete só az egyik legkülönlegesebbnek számít az én szememben. Nem csupán azért, mert olyan apró és valóban fekete, mint a mákszemek, de ha ilyet szeretnél beszerezni óvakodj tőle, hogy ne borítsd ki a mákkal együtt. Szétválogatni lehetetlen és a karácsonyi mákos bejgli sem lesz az igazi, ha mákos- édes és füstös sós ízt kap.

Bár kétségtelen az első meglepetést ezzel lehetne okozni a családnak. Pontosan emiatt különleges ez a só, akárcsak a füstölt tengeri sók. Az enyhe, lágy sós íz mellett halvány füstös ízt kapnak az ételek tőle. Kiváló pácokba, sülthúsokhoz, ha pedig ínyenc vagy, kötelező a konyhapultra.

Kősó

A kősó kicsit inkább érdekességként szerepel a listán. A természetben megtalálható, nagyobb szemű, finomítatlan sók, melyek változatos színekben találhatók meg.

Kósersó

Még egy érdekesség a kósersó. Szintén egy különlegesnek mondható só, de csak a felhasználása miatt. A nevéből adódóan a zsidó konyha különlegessége. A részletekbe nem megyek bele, itt nem csak az ígéretem miatt, de a húsok előkészítésében nagy szerepet kapott. 

Ha már különlegességek, akkor perzsa kék só… Ez semmilyen téren nem hasonlít az általunk megszokott vagy elfogadott sóra. Sem az íze, sem a kinézete, sem előfordulása.  Nyilván Észak-Iránban található csak. A színét a sókristályok szerkezete, a kalcium, vas és kálium tartalma adja.

A vas elhanyagolható, de a teljesség kedvéért itt a helye. Azon felül, hogy elég intenzív az íze eleinte, sós helyett inkább édeskésnek mondható. Pont ezért nem is ételekhez szokták használni, hanem sütemények ízesítőszere. Ha valaki megkívánta esetleg, van egy rossz hírem, mert a világ legritkább sói között is ritkának számít.

A gasztronómián innen és túl

Belemerültem kicsit az ételek világába az előző fejezetbe, de nem csak kajákról kell beszélni. Azon felül, hogy most már korgó gyomorral írom tovább a blogot, jó érzés is, mert ez a rész segíthet a legtöbb embernek, akit egészségügyi terület érdekel jobban. 

A gyógyhatásokról is rengeteget tudnék írni, mivel erről szintén született már másik blogbejegyzés. Itt sem hagyom azért üresen ezt a szekciót, nem szeretnék felületesnek tűnni. Ugrás hát a közepébe: 

Egészségmegőrzés: Ahogy már írtam, vegyszermentes, tele ásványi anyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek a szervezetnek, kellemes sós ízt kölcsönöz, nem gyönyörű fehér, de annál naturálisabb, szóval itt főként érvényes az, hogy nem a külső számít. 

Ízületek, izmok: A fárasztó nap végén regenerálódni egy kültéri dézsában, sós fürdőben, vagy épp a fürdőkádban fürdősókkal felturbózott habfürdőben, igen. Segít ellazítani az izmokat, ízületeket, kicsit regenerál, tehermentesít, felpezsdíti a vérkeringést.

Bőrápolás: a fürdősók között megtalálhatók kimondottan a bőr egészségéért, ápolásáért, esetleg a bőrproblémák kezeléséhez ajánlott fajta is.

Speciális problémákra: akár stressz, reuma, légúti megbetegedésre, bőrproblémákra, nőgyógyászati problémákra keres valaki fürdősót, valódi gyógynövénnyel dúsított tökéletesen megfelel rá. 

Légúti problémák kezelésére: attól függően , hogy milyen komoly problémáról van szó, különböző termékek javallottak. Akár egy enyhe nátháról beszélünk, gyulladásról, fertőzésről, vagy krónikus betegségről, mint allergia, asztma, vagy akár a dohányzás okozta tüdőkárosodás mértékéről, mindre megoldást nyújthat. A párologtató só, sópárna, sóinhalátor, mind a légúti gondokkal küzdő emberek jó barátja. 

Emésztés, anyagcsere: a sós ivókúra, vagy simán a fogyasztása is a rengeteg ásványi anyag kerül a szervezetbe. Illetve az anyagcsere helyreállításában is fontos szerepet játszik. 

A fényterápia mint olyan, nem pont gyógyító hatású, de az elmének és a léleknek is kell a pihenés és kikapcsolódás. Erre a sólámpák és sómécsesek kitűnő választások lehetnek. 

Fizikai sérülések sokszor előfordulnak az életünkben. Megütjük a karunkat, lábunkat, kificamodik valamelyik ízületünk, véraláfutás keletkezik a helyén. A sérült területeket hűtése javallott ebben az esetben, amire a hűtött sópárnák megfelelőek. 

Szerteágazó jótékony hatása szerintem bárkit meggyőz a parajdi só különlegességéről.

Mivel több a parajdisokincsek.hu?

Minden parajdi sóval kapcsolatos terméket megtalálhatsz az oldalon. Személyre szabottan lehet kiválasztani a Neked megfelelő terméket, illetve ajándékot a legkisebbektől a legnagyobbakig. Egyre bővül a kínálat, bármikor segítséget kaphatsz, az igényekhez igazodik és a középpontban Te állsz. 

Nem eladás a cél, hanem a segítség. Várunk szeretettel! 

 

Kép: Faran Raufi/Unsplash

Bejegyzés megosztása


A weboldal használatához kérjük döntsön adatvédelmi hozzájárulásáról! Részletekért olvassa el az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Szükséges Analitika Marketing ELFOGADOM