Barion Pixel

Édes élet – avagy mit használjunk kristálycukor helyett?

Eritrit használata cukor helyett

Édes élet – avagy mit használjunk kristálycukor helyett

A következő fejezet

Úgy tűnik elkezdődik a következő fejezet prológusa. Minden blogbejegyzés fő témája szegről-végről a parajdi só és annak legkülönbözőbb felhasználási formái voltak. Ezt a sort most megtörve átevezünk kicsit másabb területre, ahol az egészséges étkezéshez szükséges termékek kerülnek terítékre, mint például az eritrit.

Mondanom sem kell milyen sokrétű és szerteágazó dologról van szó. Aki járatos a reformélelmiszerek világában, tudja, hogy nem csupán a mindennapi élelmiszerek helyett lehet találni számunkra optimális alternatívát, de az étvágycsökkentés, fogyás, immunrendszer erősítése mind érintik ezt a témakört. Mindenről még lehet egy szakképzett dietetikus sem tud, olyan gyorsan fejlődik ez a táplálkozási ágazat. Akár divatból, akár megfontoltságból, de szeretne az emberek egy jó része egészségesebben táplálkozni, amihez jó kezdet a reformélelmiszerek ismerete.

Mit egyek, mit ne

Ez az egyik, szerintem legmegosztóbb téma, az egészségcentrikus vagy táplálkozási formákat szigorúan követő emberek között. Itt szeretném leszögezni, hogy nem szeretném, nem is tisztem bárkire bármit rábeszélni, vagy épp megcáfolni, ami bevált már a számára. Én csupán ötletelek, agyalok, néhány fontosabb dologra rávilágítok, de semmiképp sem kritizálni szeretnék.

Véleményem szerint, ha abból indulunk ki, hogy a legtöbb ember, mindenki szervezete, emésztőrendszere arra lett kitalálva, hogy mindenevő legyen, így teljesen megvonni egyes tápanyagokat nem lenne szabad. Sokszor hallhatjuk egy régóta használt konyhai alapélelmiszerről, hogy hirtelen egészségtelen, káros, netán rákkeltő. Ilyenkor szoktam megdöbbenni, mert volt idő, amikor semmilyen alternatíva nem volt elérhető, így mindenki fogyasztotta.

Egészségtelen az olaj, a zsír, a cukor, só, az édesítőszer, a búzaliszt és így tovább. Nagyon rossz hír ez a pizzakedvelőknek… Úgy tűnik a legnagyobb mérgek egyike a pizza… Az tény, hogy függőséget okoz, hiszen olyan isteni ízvilágokat hoz össze, de azért ne túlozzunk. Hogy kicsit komolyabbra fordítsam a szót: igen, valóban vannak olyan alapélelmiszerek, amit nem a legegészségesebbek, igen, akármiről is legyen szó, a mértéktelen fogyasztás szélsőségesen káros is lehet.

Ezekkel nem vitatkozom, sőt ha van rá lehetőség, cseréljük ki az étrendünkből valami sokkal egészségesebb fajtájára. Amit viszont szerintem nem szabad, az az egyes makrotápanyagok kihagyása. Érthető, hogy a fogyásban segít, ha egyáltalán nem fogyasztunk szénhidrátot, az edzésben az segít, ha fehérjét tömjük magunkba, a zsír pedig senkinek se jó…

Ezeket a tévhiteket nagyon gyorsan ki kellene űzni az emberek fejéből. A radikális megvonás még soha nem vezetett hosszútávon megfelelő eredményhez. A mértékletesség és az arányok azok, amik segítenek elérni a céljainkat, de sajnos nem egyik napról a másikra. 

Na de ő sportoló

Így igaz. Ha valaki sportoló, akkor oda kell, hogy figyeljen az étkezésére is. A profi sportolók lehet többet beszélnek és konzultálnak a dietetikusukkal, edzőjükkel az étkezésről, a makrók bevitelének arányáról, mint a rokonaikkal.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy mindenkinek ilyen szintű odafigyelésről kell tanúbizonyságot tenni, egyszerűen azt megérteni, hogy a táplálkozás mennyire sokat jelenthez a sportban és a mindennapokban is. Ahogy nem megfelelő rengeteg zsíros ételt enni, úgy napi szinten az ajánlott cukormennyiség 10-szeresét bevinni sem, de hónapokig kihagyni a zsírokat, szénhidrátot, fehérjét sem.

Kicsit viszont érdemes tanulni ezektől az emberektől. Ha csak a zsíros ételeket nem egymás után esszük, kolbászt szalonnával és kis zsíroskenyérrel, akkor is segítjük a szervezetünket aránylag rendben tartani a koleszterin szintünket. Ha például a szalonnát megsütjük, mielőtt megennénk, az étel alól a kisült zsiradék felét kiszedjük már haladás. Nem beszélve, a növényi olajokról, vagy épp a kókuszolajról, ami a másik véglet.

Sokat tudnék mesélni és az ilyen mindennapi rutinba beépíthető, alig észrevehető változtatásokról, de az talán egy másik blog lesz. Itt a cukorról kellene pár szót ejteni. Azt senkitől nem kérem, (de még magamtól se várom el) hogy leüljön és számolja ki mennyi cukrot visz be a szervezetébe. Sőt, először azt is tisztázni kell, hogy cukor néven nem csak a boltban kapható kristálycukor létezik.

Nehéz olyan élelmiszert találni, ami nem tartalmaz valamilyen cukrot. A cukrot „helyettesítő” vegyületek, mint az édesítőszerek, vagy xilit, eritrit például nem cukor helyett fogyasztjuk, hanem a boltban cukor néven kapható glükóz helyett. Ez így bonyolult is, és akit nem érdekel, miről is hadoválok össze-vissza, annak a következő fejezet nagyon durva mélyrepülés lesz, de a kalandvágyóknak kedvezek most egy kicsit, ha velem tartanak. 

 A „cukor”

Hogy mit is értünk ez alatt, az pontosan annyira nem egyértelmű, mint a sónál. Teljesen más és leegyszerűsített fogalomként szerepel sokunk agyában mindkettő. A cukorról azt még köztudott, hogy szénhidrátok közé tartozik, de nagyjából ennyi. A kémiai felépítésükben viszont jelentős eltérés van. Ahogy megkülönböztetünk egyszerű cukrokat (monoszacharidokat), úgy di- és poliszacharidokat is.

Ehhez kell némi kémiai ismeret, de a mono-, di- és poli- mind előtagok, amiket jó ismerni. Vagyis egyszerű, két szacharidból felépülő és sok darabból álló cukrokról beszélünk. A többi már szinte mese csak. Túlságosan unalmas lenne az egész blog, ha azt vizsgálnánk melyiknek milyen az alakja, milyen konformációi vannak, hogy töri a fényt, milyen kapcsolódásokkal jönnek létre egyes di- és poliszacharidok, hány tagú gyűrűt alkotnak, ezért nem is megyek ebbe bele jobban, mert lehet még magamat is untatnám vele. Az általunk leggyakrabban emlegetett cukrok monoszacharidok, mégpedig glükóz, fruktóz, szacharóz.

Mitől más az eritrit és a „cukor”

A boltban kapható úgynevezett „fehér cukor” egyszerű szacharóz szénhidrát. Cukorrépából nyerik ki és mindannyian nagyon jól ismerjük. A szervezetbe nagyjából 5 gramm a napi finomított, előállított cukrot lenne szabad maximum bevinni, aminek a sokszorosát is sikerül néhány embernek. Ahogy bejut a szervezetbe a cukor, máris megemelkedik az inzulinszint a vérben, így raktározásra sarkallja.

Így a cukorbetegség mellett az elhízásért is felelős vegyületről beszélünk. Az inzulin mellett hatása van az adrenalintermelésre is. A másik közismert káros hatása a fogszuvasodás előidézése. A vérben megköti a húgysavat, amivel a pH-ját igyekszik eltolni. Ennek közömbösítése érdekében kalciumot von ki a csontokból és a fogakból a szervezet. Ez az oka az ilyen jellegű fogproblémák jó részének.

Ezzel szemben…

Az eritrit valódi neve erytritol vagyis cukoralkohol. Minimális kalóriaértéke van, mindössze 0,2 kalória grammonként. A szacharóz nagyjából 4 kalória grammonként. Ebből is látszik milyen nagy különbség van már ilyen téren is a kettő között. Az elhízásért nagy mértékben felelős fehér cukorral ellentétben huszadannyi kalóriát tartalmazó eritrit erre a problémára is megoldást jelent.

Emellett nem károsítja a fogakat, nem emeli a vércukorszintet, így nincs szerepe a krónikus betegségek kialakulásában sem, mint például a szív- és érrendszeri problémák, illetve cukorbetegség. 

Érdemes azért odafigyelni

Ha van otthon kisállatunk, akkor fokozottan kell figyelni, hogy ne egyenek az eritrittel készített ételekből. Rájuk nézve fokozottan veszélyes, mérgező hatású. Igaz, még nincsenek hosszútávú hatásokról szóló tanulmányok, mivel olyan régóta még nem használjuk a mesterségesen előálltott eritritet.

Nem véletlenül ajánlott cukorhelyettesítő, de az emésztési rendszerben okozhat kellemetlenségeket. Ami viszont biztos, hogy drágább a hagyományos cukornál és édes ízhatása is kicsit kisebb a cukorénál. 

Sok hűhó…?

…de nem a semmiért! A legtöbb új dolog, találmány körül sok a magasztalás, a hírverés és a legtöbb esetben ennek kevés oka mutatkozik meg. Ebben az esetben egyszerű bizonyítékok vannak a különbségek bebizonyítására. Látványos és számokkal bizonyított tények segítenek dönteni, ha gondolkodunk a fehér cukor lecserélésén.

A legtöbb élettani hatása sokkal kedvezőbb, egészségesebb és ad okot a bizalomra. A kisgyerekek például, ha nem csupa cukros üdítő, édesség bűvkörében nőnek fel, akkor lehet könnyebben megszokják az ízét is. Nekem például érződik a különbség, de abszolút pozitív élményként.

Érdemes kicsit jobban odafigyelni mindenkinek az egészségére és az eritrit beépítése a mindennapokba minimális kompromisszummal nem is olyan kis lépés az embernek…

 

Kiemelt kép: Myriam Zilles/Unsplash

Bejegyzés megosztása


A weboldal használatához kérjük döntsön adatvédelmi hozzájárulásáról! Részletekért olvassa el az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Szükséges Analitika Marketing ELFOGADOM