Parajdi só: természetes algaölő medencébe és dézsába

Természetes algaölő medencébe

Parajdi só: természetes algaölő medencébe és dézsába

Egy újabb érdekes téma, ami talán a kezdő dézsázókat és otthoni medencézőket érdekelheti leginkább: a parajdi só mint természetes algaölő medencébe vagy a dézsánkba. Kicsit szűkebb réteg, de talán azoknak is lesz benne némi új információ, akik már régi motorosok ezen a téren.

Hogy miért is kell erről szót ejteni? Talán azok tudják a legjobban ismét, hogy mennyibe kerülnek most a dézsák és medencék, akik jelenleg gondolkodnak rajta. Nem csak arról van szó, hogy akár a fa, akár más építőanyagok ára mennyire megemelkedett az utóbbi időben, de a szakemberhiány és minőségi munka kopása miatt is fejtörést jelenthet jelenleg egy ilyen nagyobb volumenű projekt kivitelezése.

Át kell gondolni, hogy mikor, milyen alapanyagból, hogyan, ki és mennyiért építtet ilyen luxusnak mondható élvezeti eszközöket az otthonába.

Két lehetőség

Mind a kettő lehetőség esetén nagyon figyelmesnek kell lennünk és milliónyi dolgot kell mérlegelni. A legjobban úgy tudom szemléltetni a döntés fontosságát, ha párhuzamosan nézzük a két lehetőséget.

A dézsa egy télen-nyáron jól használható eszköz. A felépítése fa vagy műanyag. Ami viszont biztos, hogy a természetben és a hidegtől félve a fa megoldás szerintem még mindig sokkal élvezhetőbb és autentikusabb megoldás. Ebben az esetben viszont a fa ára, a vasalat, a kályha a dézsafedő, a szűrő mind ki vannak téve a zord vagy épp tikkasztó időjárásnak.

A vörösfenyő, borovi fenyő dézsák mind csodás küllemmel és tulajdonságokkal rendelkezik. Viszont megvan az ára is sajnos… Manapság a jobb minőségű és szép fából készült dézsák ára már nem áll meg az egy milliónál, sőt másfél milliónál sem lassan. Ezekben még nincs benne a kiegészítők ára.

A medence esetén sem szabad alábecsülni a ránk váró kiadásokat. Magában a földmunka, tereprendezés és előkészítés is több százezres vagy éppenséggel már milliós tételig ugorhat. Ezután az építőanyagok és a szállítási költségek garmadája jön. Itt még alig kezdődött a munka…

A betonozás, szakemberek, építési folyamat, keringtetőrendszer, víztisztító rendszer, burkolás stb még csak most jön. Itt nem is merek összegekbe belemenni, mivel elég nagy a szórás az építőanyagok, logisztika, munkadíjak stb. területén. Nem olcsó.

Viszont a lényeg… Ha már ekkora projektbe vágjuk a fejszénket, érdemes nem magára hagyni a mi kis „drágaságunkat”, hanem odafigyelni rá és az elkészülte után a karbantartására is odafigyelni. Akár dézsáról, akár medencéről van szó, mindkét esetben jó társ lehet a parajdi só.

A módjáról, mennyiségekről, hatásáról még később írok, hisz ez lesz a leglényegesebb rész, de addig is a parajdi sóról pár szót…

A só

Sok blogbejegyzéssel a hátunk mögött már újat nem tudok lehet hozzátenni, de akik most tévedtek ide, nekik fontos tudni mi is az, amit használhatnak a vízben és miért jó.

A parajdi só az a plusz, amitől más lesz egy medencés vagy dézsás fürdőzés. Azon túl, hogy nyári hőségben a világot is meg lehet váltani egy csobbanással, nem mindegy milyen vízben tesszük ezt. Mivel 84 féle ásványi anyagot tartalmaz és gyógyiszapot a Kréta korból… igen, nem mai csirke már, és igen, tényleg valódi parajdi só… így olyan tisztaságú, vegyszertől, légszennyezéstől, tengeri szennyeződésektől mentes sóról beszélünk, aminek negatív hatása egyáltalán nincs.

A vegyszermentest szó szerint értettem, konkrétan semmilyen vegyszer nem éri a kitermelés során sem és mivel megtalálhatók benne kis iszapdarabok, sőt még össze is tud állni az idő múlásával, így ez egyértelmű bizonyítékként szolgál a csomósodásgátlók hiányára.

Rengeteg jótékony hatását ismerjük a parajdi sónak. A sót a gyógyászatban is használják, akár sófürdő, sóbarlang, sószoba, haloterápia formájában, de még szimpla sóoldatként is infúzióban (persze nem az iszapos parajdi só található az infúzióban), emellett rengeteg tanulmány készül manapság a gyógyító hatásának vizsgálatáról. A gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő, ezért a sportolóknak, izom- és ízületi sérülést szenvedőknek a sófürdő csodákra képes.

A reumatikus eredetű gyulladáscsökkentésben is kiemelkedő szerepet játszik. Ezen felül a bőrproblémákra, mint ekcéma, pikkelysömör is hatásos társ lehet. Arról nem is beszélve, hogy étkezéshez talán az egyik, ha nem a legegészségesebb alternatívája bármelyik konyhasónak vagy más tengeri sóknak.

Víz fertőtlenítése egyszerűen, egészségesen?

Nyilván mindenkinek rögtön a klór ugrik be, ha fertőtlenítésről beszélünk. Ha fertőtlenítésről van szó otthon, szállodákban, uszodákban, rengeteg helyen felsejlik az a szag az agyunkban, amiről azonnal megmondjuk, hogy: „Na, itt klórral fertőtlenítenek…”.

A klór egyébként teljesen jól működő fertőtlenítőszer, viszont a bőrrel érintkezve, akár hosszabb ideig nem igazán egészséges. Vannak olyanok, akik fokozottan érzékenyek a klóros vízre, nekik a bőrükön irritáció, ekcéma alakulhat ki. Arról nem beszélve, hogy óhatatlanul is kerülhet a szemünkbe a fertőtlenítőszer egy medencében.

A szemirritáció mellett akár gyulladás is kialakulhat, főként, ha nem megfelelő mennyiségben alkalmazzuk otthon a klórt. Igaz, nagy mennyiségben kellene belélegeznünk, de a nyálkahártya sérülését, felmaródását is eredményezheti a magas koncentrációja.

Ezen felül kiszárítja a bőrt, roncsolhatja a szöveteket, egészségtelen, a gyomorba jutva pedig gyomorpanaszokat is észlelhetünk magunkon. Egy szó, mint száz, hatékony, de kontrollálatlan környezetben nagyon ártalmas is tud lenni.

Ezzel szemben… A parajdi sóval dúsított dézsa- vagy medencevíz nem csak, hogy egészséges, ápolja a bőrt, de a baktériumok, mikroorganizmusok, többek között az algák ellen is megfelelő védelmet nyújt, így ez egy kiváló természetes algaölő medencébe vagy dézsába. Ehhez természetesen a megfelelő koncentrációjú fürdővíz elkészítése nélkülözhetetlen. Egyszerűen olyan környezetet teremt a só, amiben az alga nem képes megélni.

A használata pofonegyszerű

A sóoldat készítése ne túl nagy ördöngösség. Attól függően, hogy mekkora medencénk vagy dézsánk van, illetve használunk-e sóbontó készüléket, a megfelelő mennyiségű sót fel kell oldani a fürdővízben és kész is.

A sóbontó nélküli vízben 5%-os oldat szokott a minimum javasolt, ha szeretnénk szép tisztán tartani a vizet. Ettől természetesen lehet sokkal magasabb is a sókoncentráció, 10-15 vagy akár 20 %-os is.

A fürdővíz cseréje általában akkor indokolt, ha sok benne a szennyeződés, esővíz felhígította, esetleg olyan szennyeződés került bele, ami indokolttá teszi. Ezen felül is érdemes azért a szezonális időszakok elején a vizet leengedni, egy tisztítást végezni és újra feltölteni. Ezáltal kontrolláltabb lesz az oldal töménysége, ami kardinális pont a téli fagykár vagy nyári algásodás elleni védekezésben.

A medence vizének tisztaságát külső szennyeződésektől nem minden esetben lehetséges megvédeni. Szerencsére nálunk egy nagyon egyszerű és nagyszerű szűrő is kapható, mellyel az egész medence vagy dézsa vize megtisztítható a kisebb-nagyobb szennyeződésektől, így valószínű, hogy évi 2 vízcserével és egy nagyobb tisztítással rendben lehet tartani.

Ezeket a nagyon egyszerű szabályokat figyelembe véve és betartva nem lesz probléma az otthoni wellness-élmény maximális kiélvezése a velejáró bosszúságok nélkül.

Bejegyzés megosztása