Parajdi só gyógyhatásai – Pajzsmirigy betegségek

A parajdi só jó hatással van a pajzsmirigyre

A parajdi só hatása a pajzsmirigy betegségekre

Azt már mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a parajdi só jótékony hatással bír asztmás, illetve egyéb egyéb légúti megbetegedések esetén, lévén, hogy a légutak duzzanatát, szűkületét sikeresen tudja enyhíteni. Allergiás időszakokban is enyhülést hozhat a parajdi só terápia, akár sópárna, akár párologtató só használatával.

Azonban az Erdélyben bányászott só endokrinológiai betegségek esetén is terápiás hatással bírhat. Például pajzsmirigybetegségek esetén, ahol is sok esetben jódszegény étrend javasolt, melynek szerves eleme a jódozott konyhasó.

Mi fán terem a pajzsmirigy

Biztos felmerül sokakban, hogy miért kell felhozni ezt a témát a sóval kapcsolatban. Alapvető dolog, hisz valamilyen szinten minden sónak van hatása a pajzsmirigyünkre. A kapocs pedig a jód. A boltban kapható sófajták között találunk kimondottan jódozott sót például. Innentől kezdve már nem kérdés, hogy kell-e beszélni erről a témáról.

Én szeretek minden témában a tűztől elindulni és szépen eljutni valahova, valami teljes egész végkifejletig. Jelen esetünkben az agyalapi mirigytől kell indulni. (Teszem hozzá, akkor jó ez a hasonlat, ha első ránézésre a laikus számára értelmetlennek tűnik és keresi a miérteket. Remélem jó nyomon járok.) Az emberi szervezet a világon az egyik legcsodálatosabb és legkomplexebb dolog, ami csak létezik.

Kisebb módosulásokon kívül évszázadok, évezredek óta szinte ugyanúgy működik, teljes egészében megérteni pedig még a mostani tudomány sem képes, pedig hihetetlen milyen hosszú, zagyvaságnak tűnő névvel illetett „dolgok” találhatók meg bennünk, amit még 20 évvel ezelőtt elképzelni is nehéz lett volna. Elég, ha annyit tudunk, hogy sok dolgot nem értünk, mégis szabályozza magát a testünk, fenntartja a homeosztázisát.

Ha valami szeretné felborítani az egyensúlyt, akkor tesz ellene, ha valami megtámadja, akkor védekezik, ha valami nem tetszik neki, akkor „szól”, persze a maga nyelvén.

A hierarchia

Ezt a rendet csakis szépen felállított, szabályozott rendszerben lehet megtartani. Kicsit olyan ez, mint egy multinál a hierarchia. Az agy irányít szinte mindent, még az agyalapi mirigy működésébe is beleszól. A számunkra érdekes folyamat, viszont ebben a mirigyben kezdődik igazán. Az agyalapi mirigy képes szabályozni a működését a pajzsmirigyünknek. Mivel sajnos nem képes csak úgy rácsörögni, kell valamilyen közvetítő anyag, ami kiváltja a megfelelő hatást.

Ez egy bizonyos hormon, méghozzá a pajzsmirigyserkentő-hormonunk. Ezeket a hormonoka a vérünk által szállítja a nyak elülső részénél, a gége elülső oldalán található pajzsmirigyünkhöz. A hormon neve elég beszédes, a pajzsmirigyünket serkentő, noszogató hatása van, ami által jód tartalmú homonokat kezd el gyártani nekünk. Ezek a hormonok nagy mértékben befolyásolják az egész szervezetünk.

Értem itt az anyagcsere-folyamatokat, energiaszabályzást vagyis mindenre hatással vannak. Ez elég nagy felelősség egy ilyen kis szervnek, nem tagadom. Épp emiatt a széles spektrumú hatás miatt fordulhat elő a változatos betegségpaletta is, ami vele hozható összefüggésbe. 

Na de miért…?

A legjobb kérdés ez. Valójában bármi történik, az orvostudomány erre keres választ és utána megoldást. Egy ilyen szervnél, ahol másik mirigy ráhatása mellett nem csak egyfajta homont állít elő és még ahhoz is fontos hozzátevőkre van szükség, elég komplikált a dolog.

Lehet gond az agyalapi mirigyünkkel, a vérünkben is lehet a hiba, a táplálkozásunk se biztos, hogy megfelelő és akkor még ott van a szervi probléma. Ha ez nem lenne elég, akkor a normális működéstől bármilyen irányba való eltérés káros hatással van az egész szervezetre. Ezáltal nem csak az alul-, de a túlműködés is komoly károkat okozhat a testünkben. 

A kevesebb itt sose több

Ha alulműködésről beszélünk egy ilyen szervnél, az látványos és érezhető hatással van ránk. Képzeljünk el egy filmet, amit lassítva nézünk… Minden szépen lelassul. Az anyagcsere lassulása fáradékonyságot, kedvtelenséget, állandó álmosságérzetet, koncentrációromlást okozhat.

Mintha állandóan „kajakómás” lenne az ember. Pontosan emiatt ilyenkor könnyebben felcsúsznak a kilók, nehezebb elindulni bárhova. Kicsit minden téren romlik az ember állapota. 

A több se jobb

Ha a pajzsmirigyünk túlpörög, akkor nem ennyire egyértelműek a jelek, mint alulműködés esetén. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor állandóan energiaitalozik valaki. Felgyorsul a szívverés, az anyagcsere, sokszor hasmenéssel is jár, megnő az étvágy, hogy tudja fedezni ezt a hajtást a szervezet, mégis mennek le a kilók.

Ami érdekes, hogy itt is előfordul ingerlékenység és fáradékonyság, de ne is csodálkozzunk, ha mindig nagyobb ütemet diktál a szervezetünk, mint a szükséges lenne. 

Parajdi só hatása a pajzsmirigy betegségre

Ahhoz, hogy megértsük, miért is lehet javasolt a parajdi só pajzsmirigy zavarok esetén, először is meg kell értenünk magát a kórképet. 

Tudta-e?

Hogy egy egészséges felnőttnek 150 mikrogramm jódra van szüksége? Ezt 120g tőkehalfilével, vagy 250-300 ml tehéntejjel is fedezhetünk.

Azonban, ha a pajzsmirigy működésében zavar jelentkezik és pajzsmirigygyulladás, autoimmun pajzsmirigybetegség esetleg a mirigy alul- illetve túlműködése jelentkezik, a jódbevitel jelentősége is megnő.

Ha nem a jódszegénység okán alakult ki pajzsmirigy alulműködés, akkor a jód pótlására, fokozott bevitelére a legtöbb esetben nincs szükség, hiszen a csökkent működésű pajzsmirigy nem tudná felhasználni a többletet.

Pajzsmirigy túlműködés esetén szintén szükségtelen a túlzott jódbevitel, mivel a már túlműködő pajzsmirigy állapotát ronthatja. De mi a helyzet az autoimmun pajzsmirigy betegségekkel, például a Hashimotoval? Ez esetben is érdemes odafigyelni a túlzott jódbevitel mérséklésére, hiszen az autoimmun kórképet ronthatja.

Fontos azonban, hogy minden esetben konzultáljon endokrinológus szakorvossal a terápia, a jódpótlás kapcsán!

A jód számos élelmiszerben megtalálható, legnagyobb mennyiségben a tengeri halak, tengeri herkentyűk, algafélék, és a tejtermékek tartalmazzák. A növényekben is található jód, ám ezek mennyisége nagyban függ a termőtalaj jódtartalmától. Hazánk termőterületei általában jódszegények.

(Az alábbi alapanyagok tartalmazhatnak nagyobb mennyiségű jódot:

 • jódozott só, tengeri só
 • tengeri halak
 • tengeri herkentyűk
 • tejtermékek
 • jóddal dúsított ásványvizek
 • jódtartalmú étrend kiegészítők
 • E127-et tartalmazó élelmiszerek (konzerv cseresznye, száraz kekszek például))

A parajdi só biztonsággal fogyasztható a fent említett pajzsmirigy zavarok esetén is, mivel jódtartalma elhanyagolható.

Hogyan is használjam a Parajdi Só Kincsek termékeit pajzsmirigybetegként?

A Parajdi Só Kincsek étkezési sóval meg tudja ízesíteni kedvenc leveseit, egytálételeit, péksüteményeit. Nincs is jobb egy pogácsánál, vagy túrós rúdnál, igaz? A parajdi só kellemes íze az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett még az ízélményhez is hozzájárul! Fűszersóinkkal pedig a kedvenc hús-, illetve halételeinek tud fantasztikus ízt varázsolni.

Pajzsmirigy zavar esetén is fogyasztható például az alábbi paella.

Hozzávalók 2 személyre:

 • 240g csirkemell
 • fél cukkini
 • 100g zöldborsó
 • 1 db kápia paprika
 • 1 szál újhagyma
 • 100g barna rizs
 • 1-2 ek étolaj/vaj/kókuszzsír
 • parajdi étkezési só

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, a csirkemellet csíkokra vágjuk és befűszerezzük a Hétfűszer Fűszersóval. A barna rizst átöblítjük és beáztatjuk forró vízbe.

A befűszerezett csirkemell csíkokat kevés olajon picit megpirítjuk, majd félretesszük.

Az újhagymát karikákra vágjuk és 1-2 ek étolajon átpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, a rizst, ízesítjük sóval, natúr zöldségkeverékkel, majd a csirkemell darabokat is a tetejére helyezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt készre pároljuk. A vizet útközben folyamatosan pótoljuk, hiszen a rizs be fogja szívni.

Érdemes figyelni rá

Egy dolgot érdemes figyelembe venni, hogy a pajzsmirigy-probléma nem gyerekjáték. Ha valamilyen tünetet tapasztalunk, ami gyanút adhat ilyen jellegű problémára, forduljunk orvoshoz. Beszéltünk róla, hogy milyen sokrétű problémákat okozhat bármilyen jellegű pajzsmirigy gond. Jó megoldás lehet a túlzott jódbevitel csökkentése, vagy épp a kevés pótlása.

Ha nem szervi diszfunkcióról beszélünk, akkor a megfelelő jódbevitel segíthet rendbe tenni a dolgokat. A parajdi só nem gyógyítja meg az ilyen jellegű panaszokat, de segít karban tartani. Ha a prevenció csődöt mond, akkor muszáj visszafordítani a folyamatot. Pontosan ebben segíthet a parajdi só használata.

Bejegyzés megosztása