Barion Pixel

Ezért fogják a ruháid és a bőröd is megköszönni ha természetes mosószerrel mosod őket

vegyszermentes mosás

Ezért fogják a ruháid és a bőröd is megköszönni ha természetes mosószerrel mosod őket

Egy újabb téma, ami központjában a természetesség, egészségmegőrzés áll. A téma, ami a világon mindenkit érint és mindenki érzi hatását a ruháin és a bőrén is. Függetlenül attól, hogy egy lavórban vagy épp a legújabb technológiával felszerelt mosógépben mosunk, meghatározó szerepe van a mosószerünknek, amit használunk. Ha pedig választhatunk egy hatékony és természetes mosószer vagy az erősen vegyszeres tisztítószerek közül, akkor mi akadályozna meg abban, hogy a naturalistább megoldás mellett tegyük le voksunk?

Miért jó a vegyszermentes mosás? Hogyan mossunk hatékonyan agresszív vegyszerek nélkül?

A mosás napjaink folyamatos velejárója, hetente akár többször is mosunk, ezért keressük a lehetőségeket amikkel leegyszerűsíthető ez a mindennapos folyamat. Sajnos legtöbb esetben a szebb eredményért radikális eszközökhöz nyúlunk, ami nem jó a bőrünknek, sőt legtöbb estben ruháinkat is tönkreteszi és környezetszennyező is. 

A következő sorokban erre a problémára szeretnénk megoldási javaslatokat ajánlani, egyszerűen megvalósítva a vegyszermentes mosás lényegét.

A természet ereje

Egyik legismertebb természetes eszköz a mosódió, melyet sokan használnak. Mosáshoz mosószódát, fehérítéshez ecetet, illatok kölcsönzéséhez reszelt szappant is használhatunk vagy épp a bio mosótermékeket. Hogy mi ezekben a közös? A természetes alapanyag, mely a környezetben könnyen lebomlik. Nem szennyeznek, nem ártalmas a bőrnek, könnyen használható sőt még olcsóbb is ezen vegyszermentes mosáshoz szükséges anyagok. 

A cukortenzidek, tejsav, sótabletta, illóolajok sőt zsíralkohol-szulfátok is ezt a célt szolgálják. Minden adott a megfelelő mosáshoz a legalapabb természetes anyagokból. Úgy tűnik, még mindig a természetben találhatjuk meg a legjobb válaszokat a kérdésünkre.

Az erdő a fa mögött

Mint a világon szinte mindennél, így a mosószereknél is a változatos kínálat mellett a csábító külső adja meg a vonzerejét egy-egy terméknek. Lehet nem is figyeljük mivel mosunk, csak az árát az illatát és a csodás képet, ami fogad az elején. Egy csodás, napsütéses időbe lágy szellő fújja és szárítja a ruháinkat kellemes napsütésben… hát ki ne szeretné ezt az életérzést megvenni. 

Csakhogy lényegesebb, hogy a doboz hátulján mit találunk. Egy folyadék vagy por leírását, melyben fehérítőanyagot (aminek egy része csak azért felel, hogy szikrázóan fehérnek látszódjon a ruha), tartósítószereket, természetesen parfümöt és más illatanyagot többek között. Ezeknek az anyagoknak a nagy része pontosan arra szolgál, hogy módosítja az anyag tulajdonságát, akár a szemmel látható színét, vagy az érezhető puhaságot, de emelett a nedvszívó képességét és rugalmasságát is. 

Tudom, a kompromisszum lényeges minden területen, viszont ha a szép szín és a bőrön keresztül felszívódó vegyi anyagok között kell választani, inkább hajlok az ember számára kevésbé káros módszer felé, még ha nem is érjük el az új ruha hatást azonnal vele. De ez csak saját vélemény, egy a sok közül. 

Természetes mosószer vs. vegyszeres mosás

Pontosan itt van a legnagyobb hátránya a vegyszeres mosásnak a vegyszermentessel szemben. Sőt nekünk is itt kell mérlegelni a legtöbbet, kompromisszumkésznek lenni némi módon, mivel mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai is. Nézzük, mivel is van dolgunk:

A vegyszermentes mosás előnyei

Nyilván a természetesség a legfőbb előnye. Mentes a káros anyagoktól, kímélik a bőrt, ápolják a ruhaanyagot, tisztítanak, kellemes illatukkal pedig elvarázsolják a ruha gazdáját. Ezen felül sokan küszködnek bőrproblémákkal, melyek közül jelenleg a leggyakoribb, ami sokak életét megkeseríti az az ekcéma. 

Kevesen tudják azonban, hogy a legtöbb esetben a tüneteik már attól enyhülnek, ha lecserélik a vegyszereket, természetes összetevőket tartalmazó készítményekre az otthonukban, és a vegyszermentes mosás mindennapjaik természetes részévé válik. Nagyon fontos ez, hiszen a legtöbb irritatív vegyszer pont a mosószerekben, öblítőkben található pedig ezek a termékek könnyen lecserélhetők bőrbarát és környezetbarát összetevőjű készítményekre amit úgy hívunk, hogy természetes mosószer. 

A jó hír pedig az, hogy a hatékonyságuk is megegyezik vegyszermentes társaikéval, ezért a minőségi igényeinkből sem kell lejjebb adnunk.

De miért is mosnánk olyan mosószerekkel, amik szintetikus összetevőket tartalmaz mikor a természetben fellelhető kincsekkel is szépen moshatunk és a bőrünk is meghálálja, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mi szívódik fel a bőrünkön keresztül?

A vegyszermentes mosás hátrányai

Valójában csak a külsőségek azok, amik fontos különbségnek mondhatók. Nyilván ha természetes úton szeretnénk olyan fehérséget elérni, mint például hypo-val, akkor nagyon meg kell szenvednünk, de talán nem is baj, ha a természetes színt kapjuk vissza.

Ha nagyon szeretnék még hátrányt találni, akkor talán az illat intenzitásába lehet kicsit belekötni. Bár ebben is a vegyszermentes illatanyagok természetességét kedvelők nem értenek egyet velem (hozzáteszem én is ezek közé az emberek közé tartozom, így kicsit magammal is muszáj ellenkeznem a szubjektivitás érdekében), akik viszont a nagyon intenzív illatokat szeretik, nekik ez lehet nem elég.

Vegyszeres mosás előnyei, hátrányai

Nem szeretnék álszent lenni, természetesen van előnye is, ha valaki a boltokban, tömegben kapható mosószereket használja. Az előző fejezetben már megnéztük miben különbözik a vegyszermentes mosószerektől, mind hatásfoka tekintetében, mint összetevőiben. A döntés mindenkinek a maga kezében van, de érdemes tisztában lenni mindkét lehetőséggel.

Mi lapul a külső mögött?

A tudatos vásárló nem csak a csomagolás elejét, de a hátát is szereti tanulmányozni kicsit. Ilyenkor jön rá az ember, hogy a saját egészségén felül a környezetre is kisebb hatással vannak a különböző természetes mosószerek. Ez nyilván akkor fontos szempont, ha valaki szeretné az ökológiai lábnyomát otthon kicsit lecsökkenteni. 

Akármennyi vegyszertől szabadul meg az ember azzal óvja önmagát, a ruháit és minden családtagját. Ha viszont az ember változtatásra adja a fejét, akkor sem kell azonnal beugrani a mély vízbe. Itt is van lehetőség fokozatosan átállni másik módszerre. Alapból sem biztos, hogy a gyártó által ajánlott mennyiséggel dolgozunk. Ilyenkor mindenféle új termék kipróbálása helyett, csak tartsuk be az adagolási mennyiséget. 

Ha viszont ennél többet szeretnénk tenni, akkor jó alternatíva vagy épp kiegészítő termék a mosószóda, melyet a mosószerhez adagolva (annak mennyiségét csökkentve) nagyon ígéretes eredményeket érhetünk el. A legnagyobb váltás otthon, amikor lecseréljük mosószerünk valamilyen környezetbarát megoldásra. 

Nyilván ez a lépés az, ami a legnagyobb változást hozza, a mindennapokban, de a család életét és egészségét is jelentősen befolyásolja.

Lássuk csak mik azok a természetes alapú készítmények amik a rendelkezésünkre állnak a vegyszermentes mosás megvalósításakor: mosószóda, mosódió, szódabikarbóna, növényi zsírokat tartalmazó folttisztító szappan, természetes illóolajok, fehérítő só, mosószóda.

Összefoglalva tehát miért érdemes természetes mosószert használni

  • Mert környezetbarát.
  • Mert bőrbarát, ezért ekcémások is használhatják és a legkisebbek ruháit is bátran moshatjuk velük.
  • Mert gazdaságosak és a mosódiós készítmények remekül habzanak, de nem a Sodium Laureth Sulfattól.
  • Mert még a fehérítést is meg lehet vegyszermentesen oldani.
  • Mert rendkívül hatékonyan tisztítanak.
  • Mert a lakás takarítását is megoldhatjuk környezetbarát készítményekkel.
  • Mert a mosógépünk is meghálálja, hogy nem roncsoljuk radikális készítményekkel.
  • Mert többé nem lesz fekete lerakódás az öblítőrekeszben a mosógépünkben.
  • Mert többé nem lesz száraz a kezünk mosogatás után.
  • Mert szintetikus illatok nélkül is lehetnek hosszan illatozó ruháink.

Végeredményben csupán az a kérdés, hogy valaki szeretne-e, változtatni a jelenlegi szokásain. Lehet rengeteg pro és kontra érvet felsorolni, beleásni magunkat a mögöttes tényekbe, kémiai összetevők listájába, de a legvégén mi döntjük el érdemes-e váltani. Jobban átgondolva a dolgot én személy szerint is gondolkodóba estem.

Valóban szükség van a drága, túlreklámozott termékekre vagy érdemes megfontolni a dolgot? Szeretnék tenni a környezetemért? Szeretném, ha azok, akik közel állnak hozzám a legjobbat kapnák? Megóvni szeretteimet amennyire csak lehet a káros anyagoktól? Emellett a mosógépet is kímélni? Nem utolsó szempontként szépen tiszítani a ruhákat?
Ez mind költői kérdés…

Bejegyzés megosztása


A weboldal használatához kérjük döntsön adatvédelmi hozzájárulásáról! Részletekért olvassa el az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Szükséges Analitika Marketing ELFOGADOM