Leggyakoribb kérdések, főszerepben a dézsa!

Dézsa

Leggyakoribb kérdések, főszerepben a dézsa!

A dézsa egy csodálatos találmány, ami a múltból maradt ránk. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a fenntartása kis túlzással gyerekjáték! Egy megfelelően karbantartott fürdődézsa hosszú-hosszú évekig jó szolgálatot tesz a tulajdonosának.

Korábban már írtam egy blogot, hogy milyen feladatok várnak rád, ha dézsád van, vagy épp most gondolkozol a beszerzésén. Böngészgettem az interneten és rá kellett jönnöm, hogy rengeteg gyakori kérdés merül föl ezzel a témával kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy megválaszolom ezeket is!

Nézzük a kérdéseket!

Milyen gyakran kell cserélni a dézsában a vizet?

Alapvetően használattól függ, de érdemes egy adott szezonon belül 2x vizet cserélni. Egy szennyezett vizű dézsában senki nem fürdőzik szívesen!

Hogyan kell kiüríteni a fürdődézsát?

A dézsa víztelenítése a kerti tömlő, és a leeresztő dugó segítségével történik. Ezzel a kettővel tökéletesen kiürítheted!

Hogyan tisztítsam a fürdődézsát?

Kiürítés után, egy puha sörtéjű kefével vagy egy ronggyal alaposan súrold meg minden elérhető helyen. A súrolás után öblítsd ki és töröld szárazra. Nyugodtan használhatsz háztartásban megtalálható tisztítószereket. A tiszta só, hypo, klór és ehhez hasonló szerek nem hagynak nyomot a fán, de a biztonság kedvéért végezz egy próbatisztítást egy kevésbé látható helyen!

Szükséges használnom kémiai fertőtlenítőket, hogy tiszta maradjon a víz?

Fontos a megfelelő dózis. Egy 1 literes üveggel önts a vízbe, keverd el alaposan. Nagyjából egy óra alatt elpusztítja a vízben lévő baktériumokat, ezzel elkerülheted, hogy megtelepedjenek a fán!

Összezsugorodik a fa, ha nyáron nem használom a dézsát?

Igen! A dézsa aljában mindig legyen víz, hogy a fa magába tudja szívni és nem szárad ki. Ha az edényt tartó pántok a kiszáradás miatt fellazulnak, utólag házilag is megszoríthatod. Ha ügyelsz, hogy ne száradjon ki a fa, ezt elkerülheted!

Ajánlatos a használaton kívüli fürdődézsát lefedni?

Igen! Ha thermotető választasz télen is kellemes hőmérsékletű marad a víz, nyáron nem hullanak bele a levelek, bogarak.

Szükséges felületkezelést alkalmaznom?

Igen! Ha olajos bevonatú a dézsád, évente egyszer javasolt keményfaolajjal átvonni. Lakkos bevonat esetén az esetleges sérüléseket érdemes azonnal lakkal kijavítanod!

Ha kifakul a fürdődézsa színe, ugyanúgy kell kezelni, mint egy fabútort?

A fa egy idő után elszíneződhet. Ne aggódj, csiszolással és fakezelő anyaggal helyre tudod hozni!

Lehet más tüzelőanyagot használni a fán kívül?

Nem! A kazán fatüzelésű, csak fát vagy fabrikettet használhatsz! A legoptimálisabb égés érdekében törekedj száraz fát használni, a nedves fa rosszabbul ég.

Mennyi idő alatt fűti fel a kazán a dézsát a megfelelő hőmérsékletre?

Ez évszaktól függ. Nyáron 14 Celsius fokról 30 Celsius fokra nagyjából másfél óra alatt fűti föl. Télen 6 Celsius fokról 40 Celsius fokra nagyjából 2 óra alatt!

Meg tudom égetni magam a kazánnal?

Az ülőrészt minden esetben egy farács választja el a kazántól, így nem kerülsz a közvetlen közelébe! Ha a dézsád alsó kályhás modell, a lábrésznél is található egy elválasztó rács. Ezeket a rácsokat tilos eltávolítanod!

Mivel a felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, a megérintését kerüld el! A kályha fedelét csak a kialakított fafogantyúval fogd meg!

Hogyan tisztíthatom ki a hamut a kazánból?

A hamut hosszú nyelű lapáttal és a hozzá járó kefével tisztíthatod. Ezt elég 4-5 használat után megtenned, de nem érdemes teljesen kiürítened az égésteret!

Hány felnőtt fér el a dézsában?

Ez modellfüggő. Átlagosan 2-11 személy tudja kényelmesen használni!

Mekkora a dézsa súlya? Szükséges alá valamilyen talpazat?

A dézsát mindenképp érdemes szilárd talajra helyezni. Alapvetően nem nehéz, de a benne lévő víz és az emberek súlya hatására a talajba süllyedhet. A víz leeresztése is könnyebb, ha nem a fűre folyik!

Ülni is lehet egy fürdődézsában?

A dézsában ülőhelyet is alakítanak ki. Ez lehet fix, vagy kivehető is. A kivehető ülőhely praktikusabb, mert könnyebb tisztítani!

Hogyan lehet beszállni a dézsába?

Tartozékként jár a fürdődézsához egy létra. Vagy választhatsz fa lépcső kiegészítőt is mellé, amellyel könnyedén beszállhattok a dézsába!

Csúszós a fürdődézsa alja?

Rendszeres használat mellett baktériumok telepednek meg a dézsa falán és az alján is. Ezek csúszós bevonatot képeznek. A víz rendszeres tisztításával, vagy valamilyen gyorsan oldódó baktériumölő szerrel ki tudod ölni ezeket!

Milyen hosszú a dézsa élettartama?

A fürdődézsa élettartama a kiváló minőségű fának köszönhetően felületkezelés nélkül is 15-20 év! Ez a fa nagyfokú gombásodás elleni képességének köszönhető!

 

Remélem minden felmerülő kérdésedre választ találsz itt. Ha szeretnél többet megtudni a témáról, olvasd el a fürdődézsa hosszú életének titkait is! Ha pedig arról szeretnél többet tudni, hogyan tudod egy magasabb szintre emelni az élményt parajdi sóval akkor olvasd el az alábbi két cikkünket:

Mennyi parajdi só kell a dézsába?

Parajdi só dézsafürdőzéshez

További hasznos cikkekért és tanácsokért látogass el facebook oldalamra is!

Bejegyzés megosztása